Nyheter

ARENDALSUKA: Forsvarets forum var på plass i Arendal da Forsvarets utvikling var tema for dagens debatt. Bildet viser Hårek Elvenes (H), forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) og Christian Tybring-Gjedde (Frp). Bildet er tatt den 15. august 2022.

Høyre-politiker roper varsku om å erstatte kaldkrigskullene i Forsvaret

ARENDAL (Forsvarets forum): I perioden fra 2021 og ti år fremover skal Forsvaret øke personellet, men det er lettere sagt en gjort, når krigsskolene fungerer som en alvorlig flaskehals, mener Høyre-politiker Hårek Elvenes.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Arendalsuka er i full sving og med sola i ryggen står forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp), Christian Tybring-Gjedde (FrP), Hårek Elvenes (H) og Ingrid Fiskaa (SV) klare for å diskutere Forsvarets utvikling.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Debatten, arrangert av Befalets fellesorganisasjon og Parat forsvar, tar for seg hva som skal prioriteres når Forsvaret skal bygges opp.

Som et gjentakende tema blir Forsvarets behov for personell, tatt opp.

Forsvarets flaskehals

Høyre-politiker Hårek Elvenes, sa under debatten at antall vernepliktige skal økes med 3000 og antall ansatte skal økes med 2000 i planperioden fra 2021 og ti år frem i tid.

– En ting er å si at personellet skal økes, en annen ting er å få det til. Det er kamp om personellressurser, vi konkurrerer med sivile arbeidsgivere. Det aller viktigste nå er å sørge for å øke kapasiteten på krigsskolene.

FLASKEHALS: Høyrepolitiker Hårek Elvenes mener kullene på Krigsskolen er en flaskehals.

Hårek mener det er større kull fra Krigsskolen under den kalde krigen som nå pensjonerer seg uten at de neste kullene klarer å fylle deres stillinger som befal.

– Det kan bli en alvorlig flaskehals, sa Elvenes under debatten.

– Kjernen i Forsvaret

SV-politiker Ingrid Fiskaa mener at det må settes i gang en snuoperasjon fra tidligere satsing på investering av dyrt materiell, nå må det heller satses mer på personell.

KJERNEN: Personellet er kjernen i Forsvaret, mener Ingrid Fiskaa fra SV.

– Det er personellet som er kjernen i Forsvaret. Det er den viktigste ressursen vi har som skal styrke Forsvaret, sa Fiskaa innledningsvis.

– Vi mangler en satsing på personell og det kan begynne med rekrutteringen men først og fremst å beholde ansatte vernepliktige. Vi må få flere inn og de bør få bedre vilkår, sier SV-politikeren til Forsvaret forum.

– Vi må vite at du er villig til å dø for Norge

Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde sier innledningsvis i debatten: «Hvor bevisst er skoleungdom, og ungdom generelt, på Forsvaret? Forstår de faktisk hva vi forsvarer? Forstår de frihetsverdiene? Folk tror kanskje vi snakker om territoriell integritet, nei vi snakker om verdier og frihetsverdier som vi forsvarer.»

FOR NORGE: «Forstår ungdom hva vi forsvarer», spør Christian Tybring-Gjedde.

Tybring-Gjedde mener at dette er noe som må komme frem i skolesystemet. Han mener at for å få motiverte ungdommer, som er villig til å forsvare Norge, så må de vite hva de forsvarer.

– Vi er nødt til å vite at du er villig til å dø for Norge. Og det høres dramatisk ut, men det må man faktisk være, sa Tybring-Gjedde under debatten.

Powered by Labrador CMS