Nyheter

ULYKKE: Den 5. mars 1986 omkom 16 norske vernepliktige soldater i et stort snøskred. Bildet er fra leteaksjonen i etterkant.

Ny NRK-podcast om skredulykken i Vassdalen

Torsdag lanserte podcasten «Hele historien» fire episoder som forteller historien bak Forsvarets største tragedie i fredstid.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

5. mars i 1986 hendte den største ulykken i Forsvaret i fredstid. Under Nato-øvelsen Anchor Express omkom 16 norske soldater i et stort snøskred.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Årsaken var at unge soldater fra tropp 2 i ingeniørkompaniet fra Brigade Nord ble beordret inn i et skredutsatt område i Vassdalen. Der skulle de grave traseer for beltevogner som skulle kjøre gjennom dalen.

Så drønner det i fjellet, og snøskredet raser over de vernepliktige soldatene. 16 av troppens soldater omkommer.

Denne historien er tema i den utdypende NRK-podcasten «Hele historien». Episodene ble utgitt torsdag 10. februar.

På fire episoder, på omtrent tretti minutter hver, beskrives hendelsen i stor grad gjennom intervjuer med mennesker som ble berørt av skredet, direkte og indirekte.

Mange av de som ble berørt har slitt med ettervirkningene i lang tid. Det forteltalte Lars Petter Bakker på torsdagens Dagsnytt 07-sending, i forbindelse med de nye episodene. Han har publisert en doktorgradsstudie på dette tilbake i 2020.

– Vi fant at angst- og PTSD-symptomer kunne fortsette eller til og med øke over tid, sa Lars Petter Bakker på sendingen torsdag morgen.

Les om bokutgivelse om ulykken: Forfatter: – Vassdalen-ulykken er fremdeles ubegripelig

Powered by Labrador CMS