Nyheter

NYE HELIKOPTRE: Bell V-280 Valor vant den såkalte FLRAA-konkurransen.

US Army har funnet arvtakeren til Black Hawk

Arbeidshesten skal erstattes det neste tiåret. Anskaffelsen av nye kamphelikoptre blir den amerikanske hærens største på 40 år.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er Bell V-280 Valor som kommer til å ta over for Black Hawk som den amerikanske hærens nye helikoptre.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det skriver Defense News.

Bells kamphelikopter stakk av med seieren i den såkalte FLRAA-konkurransen. FLRAA står for Future Long-Range Assault Aircraft, og avtalen for neste generasjons helikopter er verdt opptil 1,3 milliarder dollar.

Et av kravene som ble satt til det nye kamphelikoptret var at det skulle kunne fly nærmere 2440 nautiske mil (eller 2810 miles) uten å måtte fylle drivstoff, men også være smidig nok til å manøvrere på utfordrende steder.

Det sto mellom Bells tiltrotorfly V-280 Valor og Lockheed Martin-eide Sikorsky og Boeings Defiant X, som har koaksiale rotorblader.

Bell-helikoptrene har både roterende og faste vinger. Det kan både fungere som et helikopter når det tar av og lander, men propellene kan også vippes fram, slik at det kan fly horisontalt, skriver Teknisk Ukeblad. Der står det også at «Bell har fremmet V-280 Valor som én av flere mulige løsninger for å dekke Hærens helikopterbehov».

Rundt 2030 skal cirka 2000 Black Hawk-helikoptre og 1200 Apache-angrepshelikoptre erstattes. De skal ikke erstattes én til én, og V-280-helikoptrene som fases inn vil ta over rollen til Black Hawk-helikoptrene. Utvikling og første periode med småskalaproduksjon kan komme til å få en verdi på syv milliarder dollar, skriver Defense News.

Dette blir den amerikanske hærens største helikopteranskaffelsesbeslutning på 40 år.

Rettelse: I en tidligere versjon av denne saken stod det at V-280 vil ta over for Apache-helikoptrene. Det stemmer ikke. De tar kun over for Black Hawk. Rettelsen ble gjort 07.12.2022, klokken 13.07.

Powered by Labrador CMS