Nyheter

JUBLER: Nils Bernt Rinde ble norgesmester for sjette gang.

Her brukes AG3 for siste gang

Nils Bernt Rinde jubler av glede etter å vunnet militært NM i skyting. Men samtidig er det vemodig å skilles med våpenet som har fulgt ham gjennom livet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Nils Bernt Rinde jubler høyt idet han blir kåret militær norgesmester i skyting med AG-3. Den meritterte skytteren har vunnet hele fem ganger før tidligere, men i år er det ekstra spesielt.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Det var eventyrlig! En verdig avslutning for dette våpenet jeg har blitt så glad i, sier Rinde glisende til Forsvarets forum.

I år blir nemlig det velkjente automatgeværet AG3 helt utfaset fra Forsvaret. Det militære norgesmesterskapet i skyting ble dermed siste gang våpenet brukes i norsk forsvarssammenheng.

Fin markering

I 2008 ble de første HK416 riflene bestilt som erstatning for AG3, som norske soldater har brukt i over et halvt århundre.

MESTERSKAP: Militært NM i skyting ble arrangert på Terningmoen.
HISTORISK: Nils Bernt Rinde. er den siste som vinner med AG3 i militært NM i skying.

Rinde, som ved siden av sin sivile jobb er områdesjef i HV-08, har lang fartstid i Forsvaret. AG3 har fulgt ham hele veien. At våpenet skal bli til spiker er vemodig, forklarer Rinde.

– Men: Alt har en slutt, og det var en veldig fin måte å markere avslutningen på, sier han.

Hvorfor betyr dette våpenet så mye for deg?

Det har jo fulgt meg gjennom livet. Jeg fikk det da jeg var inne til førstegangstjeneste som 18-åring på 90-tallet. I årene fram til idag har jeg lagt ned utrolig mange timer for å bli flink til å skyte med akkurat dette våpenet, sier Rinde.

Konkurranseskytteren har vunnet mange ganger med AG3. Som 22-åring ble han trolig den første til å vinne i øvelsen stangskyting på Landskytterstevnet med denne riflen. Til sammen har han vunnet øvelsen seks ganger og vant også sitt sjette militære NM-finale onsdag.

– Ny æra

Sjef Heimevernet, generalmajor Elisabeth Michelsen var til stede hele den historiske dagen.

– Dette er siste gang AG3 brukes i et mesterskap og et verdig punktum for våpenet. De første våpnene kom til Forsvaret i 1967, og det har vært produsert over 250.000 våpen til det norske Forsvaret.

I løpet av høsten skal tre gjenværende Heimevernsdistrikt skifte ut alle AG3 med HK416 og det blir enhetsgeværet i samtlige av Forsvarets avdelinger, forklarer hun.

– Nå går vi inn i en ny æra i Forsvaret. Det har vært en god gammel traver, men nå er det på tide å modernisere oss, sier Michelsen.

Hun legger til at noen av våpnene skal preserveres og lagres og utgjøre en del av vårt nasjonale beredskap.

Powered by Labrador CMS