Nyheter:

Heimevernet bisto politiet ved Svinesund tidligere i pandemien.

Hæren skal bistå med koronatesting på Svinesund

Også Heimevernet returnerer til grenseovergangen for å bistå sivile myndigheter. Klokken 17 blir det strengere tiltak på grensen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Bistanden kommer etter en anmodning fra Halden kommune, opplyser major Eirik Skomedal, talsmann i Hæren, til Forsvarets forum.

Forsvarets operative hovedkvarter opplyser at anmodningen, som formelt er sendt fra Direktoratet for samfunssikkerhet og beredskap (DSB), også omfatter Heimevernet.

Totalt dreier det seg om cirka 60 personer fra Forsvaret.

HV-01 skal i denne omgang drive mer administrativ aktivitet, knyttet til å føre lister og veilede. Tidligere har de drevet vakthold når de har bistått politiet. Denne gangen kommer bistandsanmodningen altså fra DSB, og da har oppdraget en litt annen karakter.

Hæren har med sanitetskompetanse og skal bistå med å ta koronatester av de som passerer grensen.

– De bistår fra i dag klokken 17 til i først omgang 1. februar, sier Skomedal.

Personellet skal få opplæring i hvordan testene skal tas før de settes inn i testingen på grensen. Det dreier seg om 8 soldater fra Garden og 16 soldater fra Sanitetsbataljonen.

Soldatene fra Sanitetsbataljonen er vanligvis forlagt på Rena, og inngår i systemet rundt Telemark bataljon.

Innfører obligatorisk testing

Fra klokken 17 mandag 18. januar innfører regjeringen obligatorisk testing for personer som har oppholdt seg i et område med karanteneplikt.

– Norge har et av de strengeste systemene for innreise og testing i Europa, og nå strammer vi ytterligere inn for å begrense importsmitten. Personer som uten rimelig grunn ikke vil la seg teste kan straffes med bøter, og må tilbringe karantenen på karantenehotell, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Tidligere har det vært slik at personer har måttet teste seg for covid-19 så snart som mulig og senest 24 timer etter ankomst til Norge.

Justis- og beredskapsminister Monica Mæland sier at de ønsker å styrke kontrollen på grensen, skrev NTB lørdag.

Stenger grenseoverganger

Seks grenseoverganger som i dag ikke har teststasjon, vil bli stengt. Disse er Neiden/Sør-Varanger, Narvik lufthavn Evenes, Sandvika/Ådalsvollen, Kristiansund lufthavn Kvernberget, Molde lufthavn Årø og Linna/Åsnes.

Personer med krav til test, kan kun passere grensestasjonen i tidsrommet hvor det er et tilgjengelig testtilbud. Personer som er unntatt kravet om test på grensen, kan passere i den øvrige åpningstiden hvor grensestasjonen er bemannet, men ikke har testtilbud.

De som ankommer Norge må først fylle ut et digitalt innreiseregistreringsskjema.

Rettelse: I en tidligere versjon av denne artikkelen stod det at Heimevernet skal bistå med vakthold og sørge for flyt i trafikken. Det stemmer ikke. Bistanden er av mer administrativ art. Rettelsen er gjort 18.01.2020, klokken 15.10.

Powered by Labrador CMS