Morgendrillen

KAFFE OG SJOKOLADE: Generalmajor Frode Ommundsen trives best i felt som del av en stormeskadron eller i et HV-område. Litt kaffe og sjokolade skader heller ikke.

Svigermor-erfaringer ble HV-sjefens nøkkel for å bryte isen med en utenlandsk kollega

Hjemme på Terningmoen er generalmajor Frode Ommundsen opptatt av å skape en god balanse mellom heimevernsoldatenes tjeneste, sivile karriere og familieliv.

I spalten «Morgendrillen» stiller Forsvarets forum de samme spørsmålene på e-post til en rekke personer som har en eller annen tilknytning til Forsvaret.

Navn: Frode Ommundsen

Alder: 55 år

Yrke: Sjef for Heimevernet

Sted: Terningmoen

Når og kanskje viktigst hvordan står du opp om morgenen?

– På hverdager ringer klokken 06.00 med noen påfølgende minutter med slumring før klassiske morgenrutiner. I helgene våkner jeg heldigvis av meg selv litt senere.

Hva er det første du gjør?

– Jeg er relativt kjapt innom både nyheter og kaffe. Frokost er også et måltid humøret mitt ikke har godt av å droppe (er jeg blitt fortalt).

Når starter arbeidet?

– Er jeg på Terningmoen er jeg gjerne på kontoret 07.15-07.20 og gjør meg klar for morgenmøte med de nærmeste klokken 07.30.

Pensko eller feltstøvler?

– Alt til sin tid. Jeg trives i begge.

Pumpe jern eller løpe maraton?

– Jeg liker både å løfte og løpe. Maraton har jeg løpt, men må konstatere at det er (for) langt. Det er imidlertid lite som slår en god økt med benkpress - selv om det dessverre blir alt for få av de.

Beste triks for velferd på øvelse?

– Det må være god tjeneste, gjerne i en stormeskadron eller i et HV-område. Har man i tillegg tilgang på kaffe og litt sjokolade er mye gjort.

Rareste kulturkræsjopplevelse på øvelse med andre lands styrker?

– Her kommer nok både spisevaner og forholdet til sikkerhetsbestemmelser høyt på lista. Imidlertid er nok noe av det jeg husker best samtalen jeg hadde med en utenlandsk kollega i en utenlandsoperasjon der han innledet med å fortelle at han var gift med flere. Etter en lengre forklaring ble det forventet at jeg skulle svare. Jeg visste ikke helt hva jeg skulle si, men responderte med at jeg i hvert fall bare hadde én svigermor å forholde meg til. Det svaret sank godt inn og han gikk umiddelbart i gang med å legge ut om akkurat de utfordringene.

Hvem ville du aller helst delt en pose FR med og hvorfor?

– Hvis jeg kunne gått tilbake i historien skulle jeg gjerne delt den med han som ofte beskrives som Heimevernets far, generalmajor Mons Haukeland. Det ville vært svært interessant å høre hans betraktninger om utviklingen av Heimevernet. Ellers deler jeg gjerne en feltrasjon med noen av de mange flinke frikjøpte tillitsvalgte vi har i Forsvaret. En samtale med dem er alltid nyttig og givende.

Smartklokke – yay or nay? (utdyp)

– Nay, Jeg bruker det kun på løpeturer for å se hvor langt (kort) jeg har løpt og at pulsen henger sånn noenlunde med.

Hva er den største utfordringen akkurat nå, for din arbeidsplass konkret og for Forsvaret generelt?

– Nok og rett kompetanse er helt sentralt for Forsvaret. Vi må legge til rette for at det er mange veier inn til oss. Personellet er nøkkelen til alt.

– For Heimevernet er det i tillegg helt sentralt å ha gode desentraliserte løsninger for logistikk og beredskap samt utdanningsmodeller som passer HV-soldaten. Sist, men ikke minst må Heimevernet balansere våre soldaters militære tjeneste med deres sivile karriere og familieliv.

Powered by Labrador CMS