Nyheter

FORMASJON: USS Gerald R. Ford leder en formasjonsøvelse i Atlanterhavet 7. november 2022. USS Gerald R. Ford skal seile med skip fra Canada, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Nederland, Spania og Sverige i løpet av deres utplassering for å styrke interoperabiliteten mellom Natos allierte og partnere.

Se bildene fra USS Gerald R. Fords jomfrutur til Europa

Fem hangarskip fra ulike Nato-land gjennomfører i disse dager manøvre i Atlanterhavet.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere mariner fra Nato-land gjennomfører manøvre i Atlanterhavet og Middelhavet gjennom hele november. Fem hangarskip, tallrike krigsskip og tusenvis av sjømenn deltar. Aktivitetene skal omfatte anti-ubåt- og luftkrigføringsøvelser, dekk-til-dekk flyoverføringer og etterforsyning til sjøs, det skriver Nato på sin hjemmeside.

HANGARSKIP: For første gang noensinne er den amerikanske marinens nyeste hangarskip USS Gerald R. Ford (CVN 78) på vei til europeiske farvann.

I Nord-Atlanteren har USS Gerald R. Ford, verdens nyeste og største krigsskip, ankommet Storbritannia etter flere uker med øvelser sammen med krigsskip fra Canada, Danmark, Frankrike, Tyskland, Nederland og Spania. Royal Navy's HMS Queen Elizabeth forlot Portsmouth 10. november for F-35 jagerflyøvelser i Nord-Atlanteren. Hun skal være i Oslo til torsdag.

Les også: HMS Queen Elizabeth: – En verktøykasse Nato vil ha i skapet

VEDLIKEHOLD: Den amerikanske marinens flyteknikere står på vingen til en F/A-18 Super Hornet på flydekket til USS Gerald R. Ford, mens transportøren krysser Atlanterhavet.
CANADA: US Navy F/A-18 Super Hornets ligger langs flydekket til USS Gerald R. Ford utenfor kysten av Halifax, Canada.

Den franske marinens hangarskip, Charles De Gaulle, forlot Middelhavet den 15. november for patruljering på Natos østlige flanke. Samme dag seilte italias Garibaldi tilbake til den italienske marinens hovedbase Taranto.

For tiden seiler det italienske hangarskipet Cavour og amerikanske USS George H. W. Bush i området.

TAR AV: En US Navy F/A-18 Super Hornet skyter ut fra flydekket.

Natos talsperson Oana Lungescu sa at utplasseringene «demonstrerer vår evne til å projisere makt på tvers av alliansen og raskt forsterke allierte». Sett mot konteksten av Russlands krig mot Ukraina, sa hun:

«Disse transportørene leverer avskrekking, og de bidrar til å holde våre kommunikasjonslinjer åpne. Vår styrke sender et klart budskap om at Nato vil beskytte og forsvare hver tomme av alliert territorium.»

På Nato-toppmøtet i mars bestemte de allierte seg for å utplassere flåtegrupper, ubåter og et betydelig antall kampfartøy på patrulje på en vedvarende basis.

Les også: Skjerpet beredskap – Sjefen i Sjøforsvaret jobber langs to spor

«TAKEOFF»: En soldat fra den amerikanske marinen forbereder seg på avgang av et E-2 Hawkeye overvåkingsfly.


Powered by Labrador CMS