Nyheter

LOVER STØTTE: Tirsdag ankom Blinken Israel, der han hadde samtaler med blant andre statsminister Benjamin Netanyahu.

Blinken lover støtte til Gaza

USAs utenriksminister Antony Blinken lover internasjonal støtte til Gazastripen, men understreker at støtten ikke skal komme Hamas til gode.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag ankom Blinken Israel, der han hadde samtaler med blant andre statsminister Benjamin Netanyahu.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Etter møtet lovet han internasjonal støtte til gjenoppbygging på Gazastripen, der ødeleggelsene er store etter den elleve dager lange krigen mellom Israel og Hamas.

– Vi vil samarbeide tett med våre partnere, med alle, for å sikre at Hamas ikke nyter godt av bistanden til gjenoppbygging, sa Blinken.

Tap og ødeleggelser

248 palestinere ble ifølge palestinske helsemyndigheter drept i de israelske angrepene, 66 av dem barn. På israelsk side ble 13 drept i palestinske rakettangrep, blant dem to barn.

Blinken understreket etter møtet med Netanyahu også viktigheten av å bygge tillit mellom Israel og palestinerne, og å støtte opp om våpenhvilen som trådte i kraft før helga.

– Det gjenstår mye hardt arbeid for å gjenopprette håp, respekt og en viss tillit, sa han.

– Men vi har sett alternativet, noe som bør få oss alle til å doble innsatsen for å opprettholde freden og forbedre livene til både israelere og palestinere, sa han.

Les også: Slåsskamp, tåregass og overanstrengelser – dette er årsakene til skader i Forsvaret

Upopulær Abbas

Etter møtet med israelske ledere satte Blinken kursen for Ramallah på den okkuperte Vestbredden, der han skal møte palestinernes president Mahmoud Abbas.

Israel har hatt fire valg på to år, uten at noen har greid å danne en ny styringsdyktig koalisjon, og kan nå være på vei mot sitt femte valg. Det skjer samtidig med at Netanyahu står tiltalt for flere tilfeller av korrupsjon.

Også på Vestbredden en den politiske situasjonen spent, etter at 85 år gamle Abbas, som har sittet på overtid siden 2009, nylig avlyste de første palestinske valgene på 15 år og er mindre populær enn noensinne.

Ingen innflytelse

Abbas' Fatah-parti har heller ikke greid å komme fram til forsoning med Hamas, som har styrt på Gazastripen siden de vant valget i de palestinske områdene i 2006.

Abbas og de palestinske selvstyremyndighetene i Ramallah har derfor liten eller ingen innflytelse på Gazastripen og forholdt seg bemerkelsesverdige tause under den siste krigen mellom Israel og Hamas.

Blinken vil imidlertid ikke ha samtaler med representanter for Hamas, som står på USAs liste over terrororganisasjoner.

Les også: F-16 deltar for siste gang

Til Kairo og Amman

Den amerikanske utenriksministeren fortsetter derimot til Egypt, som har kontakt med Hamas og som var sentrale mellommenn da våpenhvilen kom i stand.

I Kairo møter Blinken president Abdel Fattah al-Sisi, som med USAs velsignelse har styrt Egypt siden han grep makten i et militærkupp i 2013.

Deretter fortsetter den amerikanske utenriksministeren til Amman der han møter kong Abdullah i håp om at han kan bidra til å bringe Israel og palestinerne nærmere hverandre.

Egypt inngikk en fredsavtale med Israel i 1979, og Jordan gjorde det samme i 1994.

Før han satte seg på flyet til Midtøsten, innrømmet imidlertid Blinken at tiden neppe er moden for en ny runde med fredsforhandlinger mellom Israel og palestinerne, slik den politiske situasjonen nå er på begge sider.

Powered by Labrador CMS