Nyheter

NY STILLING: Sersjantmajor Kristian Simonsen overtar jobben som sjefsserjsant i Hæren.
NY STILLING: Sersjantmajor Kristian Simonsen overtar jobben som sjefsserjsant i Hæren.

Kristian Simonsen blir Hærens nye sjefssersjant

– Seleksjon og utvelgelse til førstegangstjenesten er steg én, sier sersjantmajor Kristian Simonsen, som skal overta som sjefssersjant for Hæren.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Først og fremst ser jeg frem til å arbeide sammen med Hærens avdelinger og soldater. Arbeidsmiljøet er svært stimulerende og er åpenbart en av de viktigste årsaker til at jeg har vært en del av Hæren i 30 år, skriver Kristian Simonsen i en epost til Forsvarets forum.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Simonsen er i dag sjefssersjant ved Hærens våpenskole. Han har tidligere tjenestegjort i alle manøverbataljonene i Brigade Nord og har lang erfaring fra internasjonale operasjoner.

Som kompanisjef i Telemark bataljon ledet han soldater i strid i Afghanistan. Han har også tjenestegjort i Bosnia, Kosovo og Libanon, samt ved Natos treningssenter i Georgia.

Simonsen overtar som sjefssersjant i Hæren senest 1. januar 2022.

Det kan derfor ta opp mot seks måneder før han trer inn i stillingen. Han røper likevel noen av sakene som kommer til å bli viktige for ham i den nye jobben.

– Trygge, selvstendige og initiativrike soldater skapes gjennom relevant og rettet utdanning, trening og øving. Seleksjon og utvelgelse til førstegangstjenesten er steg én, dernest en videre operasjonalisering av en utdanningslinje for Hærens personell gjennom hele karrieren slik at vi er godt selektert og vel kompetent for stillingen den enkelte av oss skal bekle.

– Hva tror du blir noen av de største utfordringene?

– Det skal jeg bruke tiden frem mot tiltredelse til å identifisere. Imidlertid er det identifisert utfordringer med utdanning, ståtid og seleksjonsprosesser som jeg tenker dels faller på mitt bord.

AFGHANISTAN: Kristian Simonsen har blant annet vært kompanisjef for Telemark bataljon i Afghanistan.
AFGHANISTAN: Kristian Simonsen har blant annet vært kompanisjef for Telemark bataljon i Afghanistan.

Overtar etter Rune Wenneberg

I 2015 ble Rune Wenneberg ansatt som Hærens første sjefssersjant etter innføringen av ordning for militært tilsatte. Etter seks år i jobben varslet Wenneberg at han hadde bedt om å få lov til å tre av fra stillingen.

– Det har vært den mest givende og krevende jobben jeg har hatt i løpet av mine 32 år i Forsvaret. Jeg stortrives og kunne gjerne sittet lenger, men ba med tungt hjerte likevel om å få lov til å tre av, sa Rune Wenneberg til Forsvarets forum i mai.

Fredag 18. juni ble det klart at Kristian Simonsen overtar jobben.

– Sersjantmajor Rune Wenneberg har ekstremt med erfaringer og refleksjoner gjennom seks år i stillingen, og om jeg kan, vil jeg når nødvendig sparre med ham. Vi ønsker å gjøre tingene rett, og hans erfaringer er viktige å lytte til for å ta best mulige beslutninger.

– Wenneberg er kunnskapsrik, og ærlig i kommunikasjonen og har satt klare mål i utviklingen av ordning for militært tilsatte i Hæren, skriver Simonsen.

Les mer: Rune Wenneberg vil slutte som Hærens sjefssersjant

– Solid erfaring og nettverk

Sjef Hæren, generalmajor Lars Lervik, mener den nye sjefssersjanten vil bidra til å videreutvikle spesialistkorpset.

– I tillegg har han solid erfaring og nettverk som strekker seg fra Hæren og opp til Forsvarsstaben, spesielt innenfor kompetanse og utdanning. Han har dyptgående innsikt i Hærens og Forsvarets utdanningssystemer, innenfor nivå-, fag og funksjonsutdanning, skriver Lars Lervik på Hærens Facebook-side.

LANG ERFARING: Kristian Simonsen har tjenestegjort i Afghanistan, Libanon, Bosnia, Kosovo og Georgia.
LANG ERFARING: Kristian Simonsen har tjenestegjort i Afghanistan, Libanon, Bosnia, Kosovo og Georgia.

Fram til han overtar fortsetter Simonsen som sjefssersjant ved Hærens våpenskole (HVS).

– Det er mange viktige oppgaver som skal løses der og samtidig skal seleksjon av neste sjefssersjant ved HVS iverksettes. Siden det er noen måneder før jeg tiltrer er det mulig å få på plass en særs god overlapping med Sersjantmajor Wenneberg. Det er en enorm kunnskapsbank han bærer med seg og den er grunnlaget for min retning.

– For at command teamet skal fungere raskest mulig kommer generalmajor Lervik og jeg til å samtale om videre fokus og hvor vi skal bruke tiden best for utviklingen av Hæren, avslutter Simonsen.

Les også: Én hær - én profesjonskultur

Powered by Labrador CMS