Nyheter:

Det norske systemet E-blanks under testing av en amerikansk soldat i Fort Benning, USA.

US Army prøver ut «elektroniske skudd» fra Norge

Det norskutviklede produktet «E-blanks» testes nå av soldater fra tre land samtidig.

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– I februar 2020 ble vi invitert av US Army for å vise fram teknologien. Nå har vi gjennomført en testperiode med både amerikanske og britiske soldater. Tilbakemeldingene så langt har vært veldig gode, nesten i overkant av det vi hadde turt å håpe på, sier Rolf Inge Roth.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Han er tidligere spesialsoldat og sjef Marinejegerkommandoen. Nå er han daglig leder i Green Ammo som er selskapet som har utviklet E-blanks.

Selve testingen foregår i militærleiren Fort Benning som ligger på grensen mellom delstatene Georgia og Alabama. Det er flere avdelinger fra den amerikanske hæren som er involvert, blant annet US Army Maneuver Center of Excellence, US Army Training and Doctrine Command og US Army Futures Command.

Sistnevnte ble etablert i 2018 og jobber med modernisering og utvikling av landmakten.

– Vi er ikke i kontrakts-samtaler foreløpig, men opplever at det er stor interesse for produktet. Tilbakemeldingene har vært svært gode. Men vi venter på sluttrapporten og evalueringen etter testperioden før vi kan slå fast at det har vært en suksess, sier Roth.

Les mer: Hatt «klikk» i våpen? Eller lei av å plukke tomhylser og pusse våpen?

E-blanks til HK416.

M4 automatrifle

Omlag 120 soldater har vært involvert i testingen, som har foregått både i klasserommet og på øvelser ute i felt. Testfasen har vart i to og en halv uke og våpenet som har vært brukt er automatriflen M4, som er standardutrustning i det amerikanske forsvaret.

På plass i USA er Steffen Botten som er oppfinneren av E-blanks. Han har over 20 års militær erfaring og var inntil nylig rekrutteringsoffiser i Forsvarets spesialkommando. Nå er han i Fort Benning for å tilrettelegge for testingen og bidra med instruksjon i bruken av E-blanks.

– Botten vil også drive med demonstrasjoner for andre avdelinger i US Army, sier Rolf Inge Roth.

– Også er det viktig for oss å plukke opp tilbakemeldinger fra testingen i felt. E-blanks er ikke ferdigutviklet for masseproduksjon. Vi tar derfor med all test og evaluering videre inn i neste fase mot produksjonsklart produkt.

Daglig leder i Green Ammo, Rolf Inge Roth (t.v.) og Steffen Botten som fant opp E-blanks.

Slik fungerer
E-blanks:

  1. Sluttstykket på våpenet tas ut og erstattes av en elektronisk variant.
  2. Magasinet inneholder en høyttaler og kan lades med 30 elektroniske skudd. Når man trykker på avtrekkeren kommer smell fra en innebygd høyttaler.
  3. En rekylmodul og et lysglimt fra munningen av våpenet skal gjøre opplevelsen så realistisk som mulig.

Testes også i Norge

Samtidig med testingen i USA skal E-blanks også brukes av det norske Forsvaret. Det er Hærens våpenskole og rifleinstruktører ved Infanterigruppen som skal gjennomføre testingen som foregår frem til 16. juli.

– I dag nyttes løsammunisjon «rød plast» for å simulere skarp ammunisjon i Forsvaret. Et nytt produkt er utviklet som potensielt vil ivareta samme simulering elektronisk, står det i et dokument fra Forsvarsmateriell som Forsvarets forum har fått innsyn i.

Det norske systemet E-blanks under testing av en amerikansk soldat i Fort Benning.

Det står videre at løsammunisjon er en løpende kostnad for Forsvaret, som gir flere feilfunksjoneringer enn ved skarp ammunisjon. En elektronisk variant vil kunne gi soldater simulering av skarpskyting ved anledninger hvor det i dag bare gjennomføres tørravtrekk.

Økt miljøvennlighet, bedre sikkerhet og mer realisme trekkes også fram som mulige fordeler.

Rolf Inge Roth mener det betyr mye å få demonstrert systemet for Forsvaret i Norge.

– Det er veldig viktig for oss, og jeg tror det er viktig for Forsvaret også. Det er en veldig spennende periode vi går inn i.

Les mer: Hæren tester elektronisk løsammunisjon.

For ordens skyld: Journalist Svein Arstad gjennomførte verneplikten som fallskjermjeger i 2003-04, mens gründer Steffen Botten ikke jobbet i Forsvaret i perioden 1997-2006. De to har aldri møttes eller vært i kontakt med hverandre før denne saken.

Powered by Labrador CMS