Nyheter:

Personell i arbeid med søk i skredområdet i Gjerdrum. Dette bildet er fra mandag.
Personell i arbeid med søk i skredområdet i Gjerdrum. Dette bildet er fra mandag.

Alarm i rasområdet i Gjerdrum – politiet avventer geologenes vurdering

– Alle var ute i løpet av et minutt, sier innsatsleder i brannvesenet, Kenneth Wangen, som selv var i skredområdet da raset gikk.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Et ras som målte nærmere 30 meter i bredden, to meter i dybden 7-10 meter i høyden gikk tirsdag formiddag, opplyste Norges vassdrags- og energidirektorat under en pressekonferanse klokken 13.

Rasket skjedde ikke veldig langt fra der mannskaper søker i rasgropen etter det større skredet som gikk natt til lille nyttårsaften. Det letes fortsatt etter tre personer som er savnet.

Personell fra politi, brannvesenet og Forsvaret arbeider i skredområdet. Forsvarets forum har tidligere skrevet om personellet fra Ingeniørbataljonen, som har på seg redningsvester mens de arbeider.

Nå avventer politiet geologenes vurdering.

Innsatsleder brann og redning, Kenneth Wangen t.v. og Brigt Samdal i NVE.
Innsatsleder brann og redning, Kenneth Wangen t.v. og Brigt Samdal i NVE.

Overvåker med droner

Skredområdet overvåkes kontinuerlig.

– Det er egentlig ganske enkelt, med droner og visuelt fra kontrollposter, forklarte innsatsleder Kenneth Wangen i brannvesenet.

Med én gang de ser noe av betydning, varsles det med horn og sirener fra brannbil.

Wangen var selv i rasgropen da alarmen gikk tirsdag formiddag. Han forteller at alle var ute av området innen ett minutt. Han mener det var en grei gjennomgang av at rutinene de har laget fungerer.

– Det gikk veldig, veldig fort, sa han på pressekonferansen.

Forsvaret: – Alle ok

Ingeniørbataljonen har nå fire lag på plass i Gjerdrum. Lagene skal støtte USAR (urbant søk og redning) fra brann- og redningsetaten.

– Det har gått et mindre ras og alle i rød sone har blitt evakuert. Vi hadde ingen inne i raset på tidspunktet. Alle ok, skriver Martine Klock, kompanisjef i Ingeniørbataljonen i en sms til Forsvarets forum.

Skredet i Ask i Gjerdrum gikk natt til 30. desember. Siden har det pågått en omfattende redningsaksjon. Så langt er sju av de ti personene som ikke var gjort rede for etter skredet, funnet omkommet.

Mandag ble det funnet en hund i live, som gir håp om å finne overlevende.

Søket vil tirsdag blant annet konsentreres rundt en seksmannsbolig som ble tatt av skredet natt til onsdag i forrige uke.

Småskred

Direktør for skred- og vassdragsavdelingen i NVE, Brigt Samdal, sa under pressekonferansen at man kan vente seg ras også fremover.

– Ja, det er riktig. Det har kontinuerlig gått mindre avskallinger. I tråd med det man forventer og del av risikovurderinger.

NVEs geotekniske personell er nå satt inn for å se på raset som gikk tirsdag formiddag.

Også mandag morgen gikk et nytt skred med bredde på 50 meter, men et stykke unna redningsarbeidet, skrev NTB mandag.

– Det skaller av noen små skred fra tid til annen. De to siste av betydning var rundt klokka 4 i dag morges, hvorav det største var på cirka 50 meters bredde, med et utløpsområde på cirka 90 meter, men i betryggende avstand fra redningsarbeidet, sa regionsjef Toril Hofshagen i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

Hun sier at NVE overvåker skredkantene kontinuerlig for å ivareta sikkerheten til redningsarbeidet i skredgropen.

Saken oppdateres.

Powered by Labrador CMS