Nyheter

TAPER TERRENG: Russlands president Vladimir Putin sliter i Ukraina, og har måttet trekke tilbake flere styrker i helgen. Russland-ekspert tror krigen allerede kan være tapt.

Ekspert advarer: Ukrainsk seier kan føre til at Russland kollapser

– Øyeblikket regimet begynner å bryte sammen, kan slagmarken flytte seg direkte inn i Moskva, sier forsker Pavel Baev.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

De siste dagene har Ukraina gjort betydelige fremstøt, og har gjenerobret flere deler av landet som har vært under russisk kontroll. Russland-ekspert ved Institutt for fredsforskning Pavel Baev mener Russland har trukket det korteste strået.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Russland har startet en krig de ikke har noen realistisk sjanse for å vinne. Krigen virker kanskje fastlåst nå, men den drives fortsatt med høy intensitet. Det balanseres virkelig på kanten, sier han.

Søndag rapporterte Institute for the Study of War (ISW) at ukrainerne har tatt kontroll over «nesten hele Kharkiv-regionen» i en rask motoffensiv, og at russerne har beordret en tilbaketrekning fra store deler av fylket. Det britiske forsvarsdepartementet skriver at ukrainerne skal ha gjenvunnet et område dobbelt så stort som Stor-London.

– Nederlaget kommer

Baev sier krigen er direkte assosiert med president Vladimir Putin, og han tror sannsynligheten er høy for russisk tap.

– For å vinne en krig er det flere faktorer som spiller inn, som ingen kan kontrollere. De som har de beste strategiske hjernene vinner. For Russlands del ser det ut til at nederlaget kommer, slår han fast.

Dette begrunner han med at den russiske fronten er «porøs», og at ukrainerne derfor klarer å finne svake punkter. Baev trekker også frem at Ukraina er forpliktet til å kjempe for seier, og at Vesten er forpliktet til å støtte dem.

TAR TILBAKE OMRÅDER: En ukrainsk soldat går forbi en russisk tanks som ble ødelagt under kampene på vei til Balakleva i Kharkiv-regionen søndag.

Les også: Russisk fallskjermjeger fordømmer krigen

Krigen kjempes på flere fronter. Russland er ikke lenger i stand til å være offensive. Initiativet har gått til ukrainsk side, som foretrekker å sørge for at russiske tropper er utarmede, slik at logistikken bryter sammen. Ukrainerne bruker ikke et lineært posisjonsforsvar, men et fleksibelt forsvar – og fleksibelt angrep. Nå ser ikke jeg at det er mulighet for Russland til å gjenvinne initiativet. Når de nå er på defensiven, vil de tape litt her og litt der.

Kollaps av Russland?

Det er vanskelig å si hvordan Russland vil internalisere det å tape krigen, mener Baev.

– De kan bortforklare å miste flaggskipet Moskva og avlede fra ikke klare å ta Kiyv, men et tap av Kherson er en helt annen sak. Det er mye propaganda som sendes ut, og for den russiske befolkningen er det utenkelig å skulle tape. Desto bitrere tap, jo tyngre vil det være å fornekte det, sier han, og legger til at han tror neste ukrainske offensiv vil skje i nettopp Kherson-regionen.

Ukrainsk seier kan også ha store konsekvenser for den russiske presidenten.

Les også: Eksperter: Ukraina har hatt stor suksess

– Alt i den russiske stat er festet til Putin, og han mislykkes i denne krigen. Det er også klart for Ukraina og Vesten at dette er Putins krig, og at det ikke er mulighet for fred og stabilitet med mindre det er en endring i russisk lederskap.

Baev legger til at det er flere i de russiske eliter som begynner å se på Putin som et problem.

Vil unngå «massivt kaos»

Baev trekker frem den russiske revolusjon, da keiserdømmet ble styrtet og bolsjevikene tok makten, som en periode mange russere fortsatt har høyt i tankene.

EKSPERT: Pavel Baev er Russland-forsker ved Institutt for fredsforskning i Oslo. Selv er han født i Russland, og har bodd i Norge i en årrekke.

– Øyeblikket regimet begynner å bryte sammen, kan slagmarken flytte seg direkte inn i Moskva. Hvordan statsstrukturen kommer til å holde, er et godt spørsmål. I 1917 ble det satt en historisk presedens, som resulterte i statens sammenbrudd. Om de taper, vil Russland fortsatt være en enorm stat, med store mengder atomvåpen.

Baev støtter at Ukraina skal vinne krigen, men sier at Russland er en urolig og problemskapende stat. Den harde innenlandskrisen som kan starte ved et tap, kommer til å skape problemer for landets naboer, for FN, for Arktisk råd, lister han opp.

– Jeg mener man ikke lett kan feire en ukrainsk seier. Verdenssamfunnet må tenke lenge og hardt på hva vi skal gjøre for å unngå et Russland i massivt kaos.

Uro, kupp og mytteri

En seier for Ukraina kan bli vanskelig å svelge for russerne, og Baev har flere teorier om hva som kan komme til å utspille seg.

Les også: Frykten for vinterkrigen

– Det kan være en kombinasjon av flere ting. Kanskje vi kan se uro i noen provinser, et kupp i Moskva, eller uenighet i militæret og mytteri i militære enheter. Hvordan det vil endre seg er umulig å forutsi. Russere ser gjerne til historien for valgmuligheter, og historisk sett er russisk lederskap veldig sentralisert, og endring skjer raskt, avslutter han.

Powered by Labrador CMS