Tidligere forsvarsminister i USA James Mattis.
Tidligere forsvarsminister i USA James Mattis.

– Den første presidenten i min levetid som ikke gjør noe for å forene det amerikanske folket

Tidligere forsvarsminister gir Trump skylden for uroen i landet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

James Mattis, president Donald Trumps tidligere forsvarsminister, gir i en uttalelse Trump skylden for uroen i landet.

«Donald Trump er den første presidenten i min levetid som ikke gjør noe for å forene det amerikanske folket – han later ikke en gang som han prøver. I stedet prøver han å splitte oss», sier Mattis i en uttalelse til avisen The Atlantic.

Den tidligere forsvarsministeren oppfordrer det amerikanske folket om å «avvise og holde ansvarlig de ansvarlige som gjør narr av grunnloven».

– Vi er vitne til konsekvensene av tre år uten ansvarlig lederskap, sier Mattis.

Første gang offentlig

Mattis ble Trumps første og USAs 26. forsvarsmiSnister 20. januar 2017. Han satt i ett år og elleve måneder. Han var uenig med presidenten i flere sentrale utenrikspolitiske saker og trakk seg etter at Trump mot Mattis' vilje kunngjorde en amerikansk tilbaketrekking fra Syria.

Mattis har siden avgangen latt være å gå offentlig ut mot president Trump, fordi han mener han skylder nasjonen ro mens Trump sitter ved makten.

Det gikk ikke lang tid før Trump på sedvanlig vis slo tilbake mot kritikken. På Twitter kaller han Mattis for «verdens mest overvurderte general».

– Jeg ga ham et nytt liv, nye ting å gjøre og nye slag å vinne, men han oppnådde sjelden suksess. Jeg likte ikke hans «lederstil» eller mye annet ved ham, og mange er enige. Glad han er borte! raser Trump i en melding.

Obama: - Dere betyr noe

Tidligere president Barack Obama talte onsdag til unge amerikanere om den dramatiske situasjonen USA står i etter drapet på George Floyd.

– Jeg vil snakke direkte til dere unge svarte menn og kvinner i dette landet. Jeg vil at du skal vite at du betyr noe. Jeg vil at du skal vite at drømmene dine betyr noe, sa Barack Obama i et direktesendt folkemøte på nett, skriver ABC News.

Møtet ble holdt mens USA opplever storstilte demonstrasjoner i protest mot politivold og rasisme etter drapet på Floyd i Minneapolis. Politimannen som pågrep Floyd, ble onsdag siktet for forsettlig drap.

Obama sier situasjonen, som er «vanskelig, skremmende og usikker», også byr på en utrolig stor mulighet for folk til å våkne og oppdage den systematiske rasismen i USA.

Powered by Labrador CMS