Nyheter:

Gamle Krigsskolen overlevert til Forsvarsbygg for salg

Krigsskolens historie i Tollbugata går tilbake til 1802.

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

​Eiendommen i Tollbugata 10 ble overlevert fra Krigsskolen til Forsvarsbygg for salg 18. desember, får Forsvarets forum opplyst.

Overtakelsen ble markert med flaggfiring rett etter klokken 15. I den anledning gikk tidligere major i Hæren, Bjørn Knutsen, gjennom byggets historie. Han fortalte om godseier og generalmajor Jens Bjelke som bygde huset tidlig på 1600-tallet, dets rolle under Store nordiske krig og om da det ble gitt i gave til Krigsskolen. Han nevnte at både kong Olav og kong Harald tok utdannelse der. 

– En historie på 217 år i Hærens regi, men nesten 400 år med hær-historie. For meg er det uforståelig at den norske stat ikke pusser opp bygget og gir det tilbake som 400 års gave til den Norske Hær, sa Knutsen i talen. Hæren feirer 400 år i 2028.

Behov for omfattende rehabilitering

Forsvaret overtok bygget i 1802. Året etter var Krigsskolen på plass. I 2000 ble Tollbugata 10 fredet. Forsvarsdepartementet har tidligere opplyst at det er for dyrt å rehabilitere det gule bygget fra 1600-tallet.

– Tollbugata 10 er et av Oslos eldste bygg - en bygning med rike tradisjoner og stor historisk og kulturell verdi for forsvarssektoren. Bygget krever full rehabilitering, og vi kan ikke forsvare å bruke opp mot 350 millioner kroner for å sette det i stand. Derfor har vi bestemt oss for å selge Tollbugata 10, sa spesialrådgiver Birgitte Frisch i Forsvarsdepartementet til Forsvarets forum i juni

Hovedproblemet er setningsskader. Bygget flytter på seg. Vegger sprekker, tapet faller av, vann trenger inn i kjelleren.

Et sentrum for offisersprofesjonen

Kadettsamfundet skriver på sine nettsider at selv om det er nesten 50 år siden Krigsskolen flyttet til Linderud leir, framstår Tollbugata 10 fortsatt som et sentrum for offisersprofesjonen i Hæren.

– Bygningen benyttes i dag til undervisning, sosiale samlinger og representasjon av skolen. Fortsatt lærer kadettene nødvendige danseferdigheter i bygningens eksersersal, samt andre nødvendige takt- og toneferdigheter.

Powered by Labrador CMS