Nyheter

BEKYMRET: Pave Frans advarte om farene knyttet til bruk av KI i våpenindustrien.

Paven mot KI-krigføring

Pave Frans har i en historisk tale til G7-toppmøtet i Italia oppfordret til at verden må forby dødelige og ubemannede autonome våpen.

Publisert

– I lys av tragedier, som en væpnet konflikt er, er det viktig å revurdere utviklingen og bruk av såkalte dødelige autonome våpen, og forby bruken av disse, sa den 87 år gamle paven i en tale til G7-lederne fredag.

Autonome, eller selvstyrte våpen, er våpen som selv beslutter når de skal skyte eller slippe bomber. Det var første gang i historien at en pave taler på et G7-toppmøte.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Dette må begynne med en effektiv og konkret forpliktelse til å innføre enda større og reell menneskelig kontroll. Ingen maskin bør noen gang få velge å ta livet av et menneske, sa paven på møtet i Bari i Sør-Italia.

Kunstig intelligens (KI) er allerede i bruk på slagmarken. KI-bruk i moderne krigføring gir økende grunn til bekymring rundt risiko for eskalering, og menneskets rolle i beslutningstaking. KI har vist seg å være raskere, men ikke nødvendigvis tryggere eller mer etisk, og utviklingen av våpensystemer som kan ta liv uten menneskelig medvirkning, fører til etiske og juridiske utfordringer.

– Kunstig intelligens er både et spennende og skremmende verktøy på samme tid, sa pave Frans.

– Vi ville ha fordømt menneskehetens til en fremtid uten håp hvis vi fjernet folks evne til å ta egne beslutninger om seg selv og deres egne liv, og fordømme dem til å være avhengige av valg som maskiner tar, advarte paven.

Powered by Labrador CMS