Nyheter:

Frode Berg er benådet

Spiondømte Frode Berg er utlevert fra Russland til Litauen. Etterretningstjenesten svarer ikke på om han var der på oppdrag fra dem.

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Frode Berg ble fredag klokken 11 overlevert til norske myndigheter i Litauen. Berg vil komme hjem til Norge og gjenforenes med sin familie, ifølge Statministerens kontor.

– Vi er glade for at Frode Berg nå kommer hjem til Norge, som en fri mann. Jeg vil takke litauiske myndigheter for samarbeidet og for den innsatsen de har gjort for å få Berg fri, sier statsminister Erna Solberg (H).

Litrauske myndigheter bekreftet på en pressekonferanse fredag ettermiddag at Frode Berg nå er i Litauen som en del av en utvekslingsavtalen med Russland.

– Frode Berg er nå i Litauen, sa en litauisk tjenestemann på pressekonferansen fredag.

– Tiden i fengsel har vært en stor belastning for Frode Berg og hans nærmeste. Vi er glade for at han nå kan gjenforenes med sin familie. Vi har arbeidet systematisk for å få Frode Berg hjem helt fra han ble arrestert, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

E-tjenesten: Gledelig

Sjef for Etterretningstjenesten Morten Haga Lunde sier til NTB at det er svært gledelig at Frode Berg og hans familie nå kan gjenforenes.

– Jeg er svært glad for at Frode Berg nå er benådet etter å ha fått en alvorlig spiondom mot seg, sier Lunde via sin talsperson Ann-Kristin Bjergene til NTB.

Bjergene vil ikke svare på spørsmål om E-tjenesten nå kan bekrefte at Berg var på oppdrag for dem i Russland.

16. april i år ble Berg funnet skyldig i spionasje og dømt til 14 års fengsel i byretten i Moskva.

Ifølge dommen har Berg sendt eller overlevert penger til en russisk kontakt i forbindelse med innsamling av hemmeligstemplet materiale i Russland, ifølge NRK. Russisk påtalemyndighet fremholdt under rettssaken at Berg var tiltalt for å ha skaffet seg hemmeligstemplede opplysninger om russiske atomubåter.

Berg har innrømmet at han som pensjonist har tatt på seg flere oppdrag for norsk etterretningstjeneste, men han har hevdet at det dreide seg om ren kurervirksomhet og ikke aktiv innsamling av informasjon.

PÅGREPET AV FSB

Den pensjonerte norske grenseinspektøren Frode Berg (64) har sittet fengslet i Moskva siden desember 2017. Da ble han pågrepet av russiske sikkerhetstjenesten FSB og siktet for spionasje. Etter hvert erkjente han å ha vært kurer for norsk etterretning. 

Da rettssaken mot ham startet i april 2019, hevdet aktoratet at han samlet informasjon om russiske atomubåter. 16. april ble han funnet skyldig i spionasje og dømt til 14 års fengsel. 

16. oktober ble det meldt at Russland og Litauen var enige om å utveksle to litauere og en ikke navngitt nordmann som er dømt i Russland. Frode Berg er den eneste nordmannen som sonet en spiondom i Russland. 

Da Russlands utenriksminister Sergej Lavrov besøkte Kirkenes i forbindelse med 75 årsmarkeringen for frigjøringen av Øst-Finnmark 25. oktober, opplyste han at Berg snart ville få svar på søknaden sin om benådning. 

Powered by Labrador CMS