Nyheter:

Lasteskipet «Wilson Parnu» som fikk motorstans og havnet i trøbbel sørvest for Sotra kjører nå under Askøybrua på veg mot Bergen. Slepebåten «Vortex» henger på og hjelper til med styringen.

Fregatt ledet redningsaksjon

KNM Otto Sverdrup mottok mayday da lasteskip drev mot land.

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Fregatten KNM Otto Sverdrup koordinerte en dramatisk redningsaksjon i farvannet vest for Bergen søndag.

Det var ved 5-tiden at det NIS-registrerte og norskeide lasteskipet «Wilson Parnu» meldte om motorstans. Klokken 7.40 meldte Hovedredningssentralen på Twitter at skipet endelig hadde klart å starte en motor. Da var skipet rundt en halv kilometer fra land, sørvest for Sotra, ikke langt fra Bergen. Det melder NRK.

Sjømannskap

– KNM Otto Sverdrup mottok et mayday klokken 5.40. Fregatten, som tilfeldigvis ikke var så langt unna, koordinerte redningsinnsatsen på stedet. Det var en dramatisk redningsaksjon i dårlig vær. Det sivile fartøyet «Nortind» hadde flere forsøk med å få slepetrosse ombord på havaristen. På tredje forsøk lyktes de, opplyser Michel Hayes, pressetalsperson i Sjøforsvaret.

Skipssjefen om bord KNM Otto Sverdrup, Iris Fivelstad, roser besetningen på «Nortind»:

– De utviste særdeles godt sjømannskap og heroisk innsats under meget krevende forhold, sier hun. Fregatten gjorde seg klar for sleping, men «Nortind» var nærmere.

Kriseteam

– Pulsen er litt lavere nå enn for en time eller to siden, sa forsikringssjef Jan Minde i rederiet Wilson til NTB i 8.30-tiden søndag morgen.

– Vi er takknemlige for alle ressursene og all hjelpen vi har fått, la han til.

Lasteskipet «Wilson Parnu» (markert i grønt) har fått start på motoren etter å ha drevet mot land sørvest av Sotra ved Telavåg.

Skipet, som er 90 meter langt og 15 meter bredt, lå kun 5 nautiske mil fra land da den ene motoren endelig startet igjen. Det var kuling og pålandsvind i området, og både sivile og militære fartøy jobbet lenge iherdig med å hindre skipet i å drive mot land.

Undersøkelsessak

Jan Minde i rederiet forteller at kapteinen og mannskapet holdt seg rolig. Rederiet har etablert et kriseteam som følger opp hendelsen.

Årsaken til motorstansen var ukjent. Lasteskipet fikk lagt til kai i Jekteviken i Bergen søndag. Politiet har opprettet undersøkelsessak. Det bekrefter politiadvokat Torun Strand til NRK. Sjøfartsdirektoratet skal også se nærmere på saken tirsdag.

Powered by Labrador CMS