Nyheter

LEIESOLDATER: Wagner-sjef Jevgenij Prigozjin leser opp en erklæring foran sine soldater på ukjent sted. 5. mai 2023.

Frankrike og Storbritannia vil terrorliste Wagner-gruppa

Den franske nasjonalforsamlingen ber EU terrorstemple det russiske leiesoldatkompaniet Wagner. Også Storbritannia vil terrorliste gruppa, ifølge The Times.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mens det franske vedtaket er symbolsk og ikke bindende, vil det britiske, om The Times' opplysninger stemmer, medføre økonomiske sanksjoner og andre straffer.

Wagner-soldater har ledet an i Russlands nesten ti måneder lange forsøk på å kapre den østukrainske byen Bakhmut.

Det britiske innenriksdepartementet har i to måneder arbeidet med terrorlistingen, og tiltaket ventes innen få uker, siterer The Times en regjeringskilde på.

Blir Wagner terrorlistet, vil det bli ulovlig i Storbritannia å verve seg til gruppa, delta på møter, uttrykke støtte til den eller bruke klær med gruppas logo på offentlig.

Om Wagner blir terrorlistet av EU, kan EU-medlemmer fryse verdiene til gruppa og dens medlemmer, mens europeiske selskaper og borgere blir nektet å ha noe med gruppa å gjøre.

Både gruppa og leder Jevgenij Prigozjin er allerede sanksjonert av EU, først i 2020 for å ha sendt leiesoldater til krigen i Libya. Deretter ble de i februar sanksjonert for menneskerettsbrudd i Afrika, og så i april for å bidra i den russiske invasjonen av Ukraina.

Powered by Labrador CMS