Meninger

FORSIKRING: Sandra Myrskog Kronberg nektes forsikringsutbetaling fordi hun «ikke var på jobb». Det holder ikke, skriver Anniken Strønen Riise.

– Vi har fortsatt ikke klarhet i regelverket

Det burde vært en selvfølge at vernepliktige ivaretas når de skader seg i tjenesten, uavhengig om det skjedde i arbeidstid eller ikke, skriver Anniken Strønen Riise.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forsvarets Forum skrev i helgen om Sandra som ble hardt skadet på en velferdstur hun selv var med å arrangere. Som de fleste andre i Forsvaret trodde hun at vernepliktige var forsikret på aktiviteter som dette, noe som viste seg å ikke stemme. Forsvaret sendte raskt en henvendelse til Forsvarsdepartementet (FD) om å få klarhet i regelverket.

Det blir for useriøst om de vernepliktige må begynne å tegne egne yrkesskadeforsikringer ved innkalling til militærtjeneste.

Saken har nå vært til behandling i over ett år!

Skulle en av soldatene våre være så uheldig å skade seg alvorlig på joggetur, idretts- eller velferdsarrangement, risikerer de å måtte stå alene om kostnaden. Det blir for useriøst om de vernepliktige må begynne å tegne egne yrkesskadeforsikringer ved innkalling til militærtjeneste.

Påført i tjenesten

Delta i debatten?

Har du noe på hjertet og øsnker å delta i debatten?

Send oss en e-post på debatt@fofo.no.

Hovedregelen for yrkesskadeforsikring er at skaden må ha vært påført i arbeid, på arbeidsplass og i arbeidstid. Idrett- og velferdsaktiviteter en åpenbar del av plikttjenesten, til tross for at det ikke er en del av den fastsatte arbeidstid.

Det burde vært en selvfølge at vernepliktige ivaretas når de skader seg i tjenesten, uavhengig om det skjedde i arbeidstid eller ikke.

Sandra var ikke bare deltaker på arrangementet, hun var med å arrangere og hadde ansvar på turen - da skal det argumenteres veldig godt for at hennes deltakelse ikke var i kraft av hennes stilling.

Urimelig byrde

Å la vernepliktige delta på aktivitet i regi av Forsvaret uten forsikring har allerede-, og vil kunne lede til en urimelig økonomisk byrde for den enkelte. Det er bekymringsverdig at en såpass alvorlig sak har vært behandlet i over et år, og at vi fortsatt ikke har klarhet i regelverket.

Det burde vært en selvfølge at vernepliktige ivaretas når de skader seg i tjenesten, uavhengig om det skjedde i arbeidstid eller ikke.

Ikke et valg

Verneplikten gjelder tross alt fra de vernepliktige møter til tjeneste til de dimitterer. I alle andre yrker velger man frivillig den risikoen yrket bringer, for vernepliktige er ikke risikoen et valg.

I over et år har vi holdt pusten, fordi utfallet kan bli katastrofalt for den enkelte.

Powered by Labrador CMS