Nyheter:

Forsvarstopp: Russland varsler ikke øvelser

Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) avviser at Russland har krenket norsk territorium, men understreker at det er flere faktorer som gjør dem usikre.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Russerne har ikke krenket norsk territorium, verken på land, i luften eller til havs, sier generalløytnant og sjef i FOH, Rune Jakobsen. Han innrømmer likevel at det finnes problematiske faktorer, skriver Dagbladet.

– Russland varsler ikke øvelser, slik de etter internasjonale forplikter er pålagt. For å unngå varslingsplikten, lager de mange små øvelser, slik at de unngår de internasjonale forpliktelsene om varsling og invitasjon av internasjonale observatører, sier han.

Fikk du med professor ved Forsvarets høgskole Tormod Heiers advarsel om å la amerikanske militærfly bruke landingsstripa på Jan Mayen. Det kan føre til ytterligere stormaktrivalisering, mener Heier. 

Han understreker at forholdet mellom Den russiske Nordflåten og de norske styrkene i nord er profesjonelt og korrekt. De siste årene har de russiske styrkene også utviklet seg i nye retninger, ifølge Jakobsen.

– Vi ser også at russerne på forholdsvis kort tid har utviklet en militær mobilitet. I løpet av få år har de klart å skape et system hvor tropper og militært materiell flyttes raskt over store distanser, noe de ikke var i stand til for få år siden, sier han.

Jakobsen påpeker at russerne har en forståelig defensiv kapasitet, men også en offensiv kapasitet.

– Dagens virkelighet er at det er vanskelig å tolke russerne. Framtiden er uforutsigbar, sier generalløytnanten.

Det er et synspunkt som også deles av forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen. Overfor Forsvarets forum fortalte han at norsk tilstedeværelse i nord, er viktig for ikke å etterlate et tomrom som andre ønsker å fylle. 

– Økt spenning i nord – den er der allerede. Den skjer blant annet i nordområdene. Det er hovedsakelig forårsaket av rivalisering mellom USA og Russland. Hvis du har en sterk militær evne til å løse de utfordringene og oppgavene som ligger der i våre nærområder på egenhånd, med synlig militær tilstedeværelse, blir det ikke rivalisering mellom stormakter, sa Bruun-Hanssen i et intervju med Forsvarets forum. 

Powered by Labrador CMS