Nyheter:

Forsvarssjefen: Mente kortdistanseraketter, sa mellomdistanse

Forsvarssjefens talsperson skriver at Haakon Bruun-Hanssen mente noe annet da han sa at Russland hadde mellomdistanseraketter rettet mot Norge.

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det vakte oppsikt da forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen i podkasten Krig & Sånn, forklarte at «Russland har brutt avtalen om å ikke ha mellomdistanse kjernevåpen». At «de utplasserer, både langs med de baltiske land, men også langs grensene våre, nye typer kjernevåpen, som det er mellomdistanse på»

Mellomdistanseraketter har en rekkevidde på mellom 500 til 5500 kilometer. Til sammenligning er Norge på langs 1700 kilometer, noe som betyr at en mellomdistanserakett kan nå helt til Kristiansand og lenger, mens en kortdistanserakett potensielt kan nå så langt som til Bardufoss eller Narvik. En mellomdistanserakett er en trussel mot hele det norske fastlandet.

INF-avtalen begynte for alvor å vakle etter at Nato i flere år kritiserte Russland for å ha utviklet og utplassert det landbaserte kryssermissilet 9M729. Ifølge Nato er missilet et brudd på avtalen som forbyr alle landbaserte mellomdistanseraketter med en rekkevidde på mellom 500 og 5500 kilometer. I oktober 2018 annonserte USAs president Donald Trump at han ville trekke seg fra avtalen fordi russerne ikke fulgte den uansett. I februar i år fulgte Vladimir Putin etter, og 2. august var avtalen offisielt over.

På spørsmål om det er Norge som provoserer Russland, svarte forsvarssjefen i podkasten følgende:

– Hva er mest provoserende? At det er et hangarskip i Norskehavet, tusen kilometer fra Russland, eller at det står atomraketter 16 kilometer fra grensen som peker på oss?

Han fortsetter med å fortelle USA og Sovjet i 1987 inngikk en avtale om å ikke ha mellomdistanse kjernevåpen:

«Det betyr at våpnene i Sovjet etter den tid er globale våpen. Våpen rettet mot USA, med en rekkevidde på 10.000 km eller mer. Det som skjer i disse dager og har skjedd er at Russland har brutt denne avtalen om å ikke ha mellomdistanse kjernevåpen og utplasserer, både langs med de baltiske land men også langs grensene våre, nye typer kjernevåpen, som er mellomdistanse på. Og de våpnene rekker jo ikke lenger enn til Norge. Derfor sier jeg at de også har puttet våpen 16 kilometer fra grensen vår som er mellomdistansevåpen, som kun har ett formål og det er i vår retning, som er med på å skape en del av den økte bekymringen for hva russiske intensjoner er, og vi håper jo at de ikke har en intensjon om å trykke på knappen, men de har skapt betydelig usikkerhet rundt det.»

Podkasten ble publisert natt til fredag 23. august. og saken kom på trykk mandag. Forsvarets forum forsøkte å få en kommentar om utspillet i etterkant av podkasten – før vi publiserte saken – uten å få svar. 

Etter at nyheten ble plukket opp i en rekke medier, uttalte forsvarssjefens talsperson, at Bruun-Hanssen i podkasten mente missilsystemet Iskander. Et system som ble midlertidig utplassert under en russisk øvelse i 2017. 

Talsperson major Roar Wold sendte også en e-post til Forsvarets forum og skrev at saken på forsvaretsforum.no ga et inntrykk av at det er plassert ut permanent og at Iskander står der nå: «Men det var altså ikke det forsvarssjefen mente.» Han viste til sjef for Etterretningstjenesten sin årlige statusoppdatering i Oslo Militære Samfund i 2018.

Forsvarets forum korrigerer dette og stiller følgende spørsmål i retur: 

«De Iskander-missilene du viser til er jo kort-distansemissiler og ikke mellomdistanse. Betyr det at det han sier i podkasten er feil?»

Onsdag ettermiddag får Forsvarets forum svar på spørsmålet om kort/mellomdistanse-raketter fra major Wold. Han skriver:

«Forsvarssjefen mente kortdistansemissiler. Det han siktet til var Iskander-missilet, som er et kortholds ballistisk- og kryssermissilsystem, som kan bære både nukleære og konvensjonelle stridshoder (ref. det utdraget jeg sendte deg fra sjef Es tale). Det vesentlige her er  at han ikke snakket om en permanent utplassering, slik som oppslagene de siste dagene har gitt inntrykk av, men til utplassering under en øvelse.»

Etter nok et spørsmål fra Forsvarets forum på om forsvarssjefen sa feil, svarer Wold:

– Som sagt så sa han mellomdistanse, men mente kortdistanse.

Det betyr at saken Forsvarets forum skrev tidligere i uken – Russland utplasserer mellomdistanse kjernevåpen langs grensa til Norge er basert på feil i uttalelsene til Haakon Bruun-Hanssen.

Vil du høre mer om Russland og hvordan Norges forhold til Nato og Russland har forandret seg opp gjennom årene? Lytt til podkasten «Krig & Sånn»:


Powered by Labrador CMS