Nyheter

MISTRAL: En soldat med et Mistral luftvernsystem.

Norge har donert luftvernsystem til Ukraina

Norge har besluttet å donere Mistral-luftvernsystem til Ukraina, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) onsdag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Mistral-luftvernsystem er et effektivt våpen som har blitt brukt i Sjøforsvaret, og som vil være til stor nytte for Ukraina, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram i en pressemelding onsdag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Tidligere er det besluttet å donere til sammen 4.000 panservernraketter av typen M72 og flere typer beskyttelsesutstyr og annen soldatutrustning.

Les også: Dette er våpen Ukraina har mottatt

Regjeringen donerer Forsvarets beholdning av Mistral luftvernmissiler, som tilsvarer om lag 100 missiler. Mistral-systemet har blitt benyttet på mineryddere og korvetter. Det er en type luftvern som Forsvaret har planlagt å erstatte. Det vil derfor ikke ha en stor konsekvens for den nasjonale operative evnen å donere missilene, ifølge Forsvarsdepartementet.

Les mer: Dette er Russlands svartehavsflåte

– Missilet skal fases ut av det norske Forsvaret, men det er fortsatt et moderne og effektivt våpen som vil være til stor nytte for Ukraina. Også andre land har donert lignende våpensystemer, sier Gram.

GAVE: Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) opplyser onsdag at Norge sender luftvernsystem til Ukraina.

Våpnene er allerede sent ut av landet, opplyser departementet.

Powered by Labrador CMS