Debatt:

Valget av Evenes på bekostning av Andøya gir best beskyttelse og mest effektiv drift, skriver forsvarsminister Frank Bakke-Jensen. Her er statsminister Erna Solberg på Evenes.

Evenes er fortsatt best

Når Evenes kommer best ut som basevalg, skyldes det først og fremst at driftskostnadene for dette alternativet er vesentlig lavere enn ved en delt løsning, skriver forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Pensjonert oberstløytnant Steinar Almelid har noen påstander om Evenes og Andøya som jeg gjerne svarer på. Beslutningen om å samle kampflyene og de maritime overvåkingsflyene på Evenes er utelukkende basert på fagmilitære råd og analyser av alternativenes levetidskostnader. Som jeg poengterte i Dagsnytt 18 forleden ville det vært byggebehov også på Andøya dersom de nye maritime patruljeflyene skulle plasseres der.

Har du lyst til å delta i debatten om Forsvaret? Send oss en epost på debatt@fofo.no

Når Evenes kommer best ut som basevalg, skyldes det først og fremst at driftskostnadene for dette alternativet er vesentlig lavere enn ved en delt løsning. Stortingets vedtak om å samle aktiviteten på Evenes gir derfor Norge best operativ evne til lavest kostnad.

Å samle Luftforsvarets virksomhet med F-35 kampfly og maritime overvåkingsfly i Nord-Norge til Evenes gir best beskyttelse og mest effektiv drift til lavest kostnad.

Jeg registrerer at det fortsatt er noen som griper fatt i enkelttall eller enkeltfaktorer, og som ut fra det mener beslutningen er fattet på feil grunnlag. Selvfølgelig vil det være justeringer i et stort byggeprosjekt, så også på Evenes, men det er helheten som er avgjørende.

Den teknologiske og sikkerhetspolitiske utviklingen har ført til at behovet for å beskytte basene har økt og varslingstidene er redusert. Å samle Luftforsvarets virksomhet med F-35 kampfly og maritime overvåkingsfly i Nord-Norge til Evenes gir best beskyttelse og mest effektiv drift til lavest kostnad.

Powered by Labrador CMS