Nyheter:

RAPPORT: Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) sier det er mye å gripe fatt i etter Havarikommisjonens Helge Ingstad-rapport.
RAPPORT: Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) sier det er mye å gripe fatt i etter Havarikommisjonens Helge Ingstad-rapport.

Forsvarsministeren etter Helge Ingstad-rapport: Uholdbart

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen mener det er uholdbart at avvik som er meldt inn, ikke er fulgt opp, og at det kan ha hatt innvirkning på Helge Ingstad-ulykken.

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det sier forsvarsministeren til NRK etter at Havarikommisjonen onsdag la fram sin rapporten om KNM «Helge Ingstad»

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Kommisjonen mener det mest alvorlige avviket de har avdekket, var i form av mangelfull trening og opplæring av besetningen.

– Havarikommisjonen påpeker at det finnes avvik som er meldt inn som ikke er fulgt opp, og at dette har hatt innvirkning på havariet. Dette er helt uholdbart og er noe jeg sammen med forsvarssjefen vil gripe fatt i, sier Bakke-Jensen.

Statens havarikommisjon mener at det ble gjort flere feil om bord Sjøforsvarets fregatt etter at KNM Helge Ingstad kolliderte med tanskipet Sola.

Det ble lagt fram flere funn som peker på at Sjøforsvaret kunne handlet annerledes, men at besetningen var for dårlig forberedt:

  • Besetningens oppøving manglet viktige elementer. For lite tid og ressurser ble satt av til realistisk øving på å mestre komplekse havariscenarioer.
  • Manglende samordning mellom kriseplanverket i Sjøforsvaret og Forsvarsmateriell førte til at beslutningsstøtte ikke ble organisert og gitt tidlig nok til skipsledelsen etter grunnstøtingen.
  • Sjøforsvaret hadde ikke gjort nok i forkant av ulykken for å gi fartøyets besetning tilstrekkelig kompetanse og bevissthet om nedstengning og dermed ivaretagelse av fartøyets overlevelsesevne.

Havarikommisjonen fremmet i tillegg 28 sikkerhetstilrådinger til Sjøforsvaret og Forsvarsmateriell.

Powered by Labrador CMS