Nyheter

IKT-LØSNING: Forsvarsmateriell utlyste i januar en konkurranse om anskaffelse av strategisk partnerskap innen IKT-leveranser.
IKT-LØSNING: Forsvarsmateriell utlyste i januar en konkurranse om anskaffelse av strategisk partnerskap innen IKT-leveranser.

Forsvarsministeren om IKT: – Den sivile sektoren er ledende

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen svarer Stortinget om milliardsatsning på informasjons- og kommunikasjonsteknologi.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) begrunner bortsetting av milliardsatsing på IKT-løsninger i Forsvaret ved at det er den sivile sektoren som er ledende på feltet som er i en stadig utvikling.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Strategisk samarbeid planlegges etablert blant annet innenfor IKT-tjenesteområdene, sikre IKT-plattformer og datasenterløsninger. Strategisk samarbeid er et tiltak som skal forbedre gjennomføringsevnen innen IKT-virksomheten, står det i forsvarsministerens svar.

Les også: Forsvarskomitéleder reagerer på at milliardsatsing på IKT skal settes bort

I et skriftlig spørsmål på Stortinget etterspurte forsvarskomitéleder Anniken Huitfeldt (Ap) en faglig begrunnelse for bortsettingen av informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT)-tjenester i Forsvaret.

Hun ville vite om forsvarsministeren var orientert om de sikkerhetsmessige konsekvensene, og om det er gjennomført en risiko- og sårbarhetsanalyse av en eventuell bortsetting av tjenestene.

Bakke-Jensen svarer at vurderingene av risiko og sårbarhet vil være en integrert del av det videre arbeidet med å utvikle programmet militær anvendelse av skytjenester (MAST). Videre svarer han at vurderingene i denne saken inngår hvorvidt ulike løsninger møter sikkerhetslovens krav.

Opptatt av grenseoppgang

Huitfeldt er selv opptatt av at grenseoppgangen mellom hva Forsvaret selv bør drifte og hva som kan kjøpes utenfra. Hun mener grenseoppgangen må vurderes i lys av et nytt trusselbilde og hensyn til nasjonal sikkerhet.

Les også: Nå kan det bli slutt med dette på sesjon

– For få år siden måtte Helse Sør-Øst ta IKT-tjenester tilbake i egen drift etter at IKT-bortsetting resulterte i at sensitiv pasientinformasjon ble tilgjengelig for uvedkommende.

– Én av mange lærdommer fra Bergen Engines-saken er at vi ikke kan ta lett på eierskap og kontroll over viktige tjenester for Forsvaret, sier Huitfeldt.

Strategisk samarbeid

Forsvarsministeren skriver i svaret sitt at strategisk samarbeid er et tiltak som skal forbedre gjennomføringsevnen innen IKT-virksomheten.

– Forsvarssektorens krav til sikkerhet og beredskap skal vektlegges spesielt ved etablering av strategisk samarbeid.

– Strategisk samarbeid er basert på prinsippet «så sivilt som mulig og så militært som nødvendig». Strategisk samarbeid med markedsledende aktører vil øke innovasjonstakten og gi Forsvarssektoren tilgang til løsninger for mer effektiv informasjonsdeling, samhandling og gjennomgående tjenester for nasjonale styrker i operasjoner, samt med aktører i totalforsvaret og allierte. For en strategisk partner vil Forsvarsmateriell stille strenge krav til informasjonssikkerhet med bakgrunn i relevante krav i sikkerhetsloven, skriver Bakke-Jensen videre.

Konkurranse

Bakgrunnen for saken er konkurransen «Anskaffelse av strategisk partnerskap innen IKT-leveranser» Forsvarsmateriell utlyste i januar.

Les også: USA og Ukraina starter felles militærøvelse i Svartehavet

Etter den første runden, gikk selskapene Accenture, Capgemini og Sopra Steria videre. Kontrakten skal underskrives innen sommeren 2022.

Formålet med et slikt strategisk samarbeid er å bidra til å oppfylle forsvarssektorens behov for effektive, innovative og fremtidsrettede IKT-tjenester, skriver Forsvarsmateriell (FMA) på sine nettsider.

Powered by Labrador CMS