Nyheter

NYLIG: Soldater fra Telemark bataljon, EFPs tiende norske kontigent, kom hjem tidlig i februar etter seks måneder i Litauen. Nå skal Telemark bataljon igjen bidra med soldater.

Soldater fra Telemark bataljon skal til Litauen

Det er mellom 50 og 60 soldater fra Telemark bataljon som skal styrke Norges bidrag til Natos «Enhanced Forward Presence» i Litauen. Oppdraget er uendret, forklarer sjef FOH.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag kunngjorde regjeringen at Forsvaret sender flere soldater til Litauen. Fra før har Norge 150 soldater i landet, med Brigade Nords 2. bataljon som hovedstyrke.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Natos militære nærvær i Litauen kalles «Enhanced Forward Presence» (EFP) og betegnes som et defensivt og beroligende tiltak. Nå skal Norges bidrag til EFP forsterkes med 50-60 soldater.

– Det er Brigade Nord med Telemark bataljon som får oppdraget med å forsterke EFP med en mekanisert infanteritropp, bekrefter talsperson i Hæren, Eirik Skomedal, overfor Forsvarets forum.

Det er ikke lenge siden soldater fra Telemark bataljon kom hjem fra Litauen. Les mer om det her!

Oppdraget er uendret

Torsdag understreker Yngve Odlo, sjef Forsvarets hovedkvarter (FOH) overfor Forsvarets forum at Norges oppdrag i Litauen er uendret.

– Det er det samme oppdraget vi gjør, det er bare at vi forsterker tilstedeværelsen. Tyskland har gjort det samme og forsterket bidraget sitt med rundt 300.

En del av oppdraget er å vise tilstedeværelse. Norske styrker holder til i litauisk garnison i Rukla, ni mil utenfor hovedstaden Vilnius, hvor de trener og øver sammen med allierte nasjoner.

– Det er for å synliggjøre og markere at vi øker kapasiteten vår, men oppdraget er det samme som før.

Skal reise «raskt»

Regjeringen opplyser at styrken skal reise til Litauen «raskt». Onsdag ettermiddag var det ifølge Skomedal for tidlig å si når soldatene fra Telemark bataljon (TMBN) reiser fra Norge. Telemark bataljon er den avdelingen i Hæren med høyest beredskap og kortest reaksjonstid.

Vi ønsker å bidra til styrket alliert tilstedeværelse i Baltikum for å vise solidaritet med våre allierte. For vår del gjøres dette best ved å forsterke det styrkebidraget vi allerede har i Litauen, sier forsvarsminister Odd Roger Enoksen i Regjeringens pressemelding.

Styrken reiser for en periode på tre måneder, med mulighet for forlengelse.

– Vi står i en svært krevende sikkerhetssituasjon i Europa. Den massive russiske oppbyggingen rundt Ukraina, og kravene til USA og Europa, har endret sikkerhetssituasjonen i Europa. Dette påvirker også Norge, og vi følger situasjonen nøye, sier Enoksen.

Litauen har bedt Nato om å styrke sitt nærvær i landet. Les mer her!

Tyskledet bataljon

Enhanced Forward Presence ble bestemt etablert under toppmøtet i i Warszava 2016, for å forsterke Natos militære nærvær i Baltikum og Polen. EFP består av fire multinasjonale bataljonsstridsgrupper plassert i Latvia, Litauen, Estland og Polen.

Norge har bidratt siden våren 2017 og siden juli 2019 har Forsvarets bidrag bestått av en mekanisert kompanistridsgruppe, på rundt 120 til 140 soldater. Tyskland, Nederland, Belgia, Island, Tsjekkia og Luxembourg bidrar også til Natos EFP.

Det er 2. bataljon som stiller hovedstyrken som allerede er i Litauen. Les mer om de nyeste kontigentene til Litauen og Irak her!

Powered by Labrador CMS