Nyheter

NYE SAKER: I 2017 sa forsvarssjef Micael Bydén at han var forbannet og skuffet over trakasseringssaker i det svenske forsvaret. Han har enn så lenge ikke uttalt seg om de nye sakene som nå har kommet opp. Her er Bydén avbildet under et besøk hos forsvarssjef Eirik Kristoffersen i 2023.

Trakasseringssaker ryster det svenske forsvaret 

Försvarsmakten anmelder i liten grad seksuell trakassering og velger heller å løse problemet internt, melder svensk avis.

Publisert Sist oppdatert

Svenske Dagens Nyheter (DN) har gransket alle saker fra de siste fem årene, hvor mannlige forsvarsansatte har blitt anklaget for å ha utsatt kvinnelige kolleger for ulike former av seksuell trakassering og overgrep. 

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Ifølge avisen innebærer flertallet av sakene overgrep av ulovlig karakter, men kun to av 21 saker ble sendt til sivil påtalemyndighet. 

19 saker er blitt håndtert internt i Försvarsmakten. Disse ble aldri etterforsket eller vurdert av sivil påtalemyndighet, men flere av dem som ble anklaget fikk fradrag i lønn. Dette kan sammenlignes med refs i form av bot, som kan gis i det norske forsvaret. 

– Dette betyr altså at man i praksis ikke straffes for å tafse på en kvinne på jobb, sier en av DNs kilder. 

Vedkommende skal ifølge avisen jobbe i det svenske forsvaret og har innsyn i hvordan varslingssaker håndteres innad i etaten. 

I etterkant av DNs undersøkelser har det svenske militærpolitiet valgt å anmelde åtte av sakene som Försvarsmakten aldri anmeldte. Sjefen for det svenske militærpolitiet Rikard Bengtsson er overrasket over omfanget og alvorlighetsgraden. 

– Det er beklagelig lesning. Det er trist. Det er tragisk at vi ikke er bedre, man skulle kunne forvente mer av oss som jobber i forsvaret, sier han til DN. 

Også forsvarsminister Pål Jonson (Moderaterna) reagerer på det som er kommet frem i DNs avsløringer. 

– Jeg ser alvorlig på opplysningene som har kommet frem. Jeg kan ikke gå inn på enkeltsaker, men det er utrolig viktig at Försvarsmakten tar spørsmål knyttet til seksuell trakassering på det største alvor. Det er totalt uakseptabelt hvis dette skjer i forsvaret eller andre steder i samfunnet vårt, sier han. 

Powered by Labrador CMS