Nyheter

I NORD: Norge har situasjonsforståelse og tilstedeværelse i nord som blir viktig i den regionale planen, forklarer forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp). Her står han utenfor Natos hovedkvarter i Brussel.

Nato med tre nye regionale planer

BRUSSEL (Forsvarets forum): Natos nye regionale planer er veldig i tråd med det Norge har ønsket seg av utvikling i alliansen, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) til Forsvarets forum.

Publisert Sist oppdatert

– Det er nytt at det blir laget regionale planer på denne måten. Det blir laget tre regionale planer: et for senter, et for sørøst og vi er selvfølgelig i nordvest, sammen med Island, Storbritannia og Nord-Atlanteren, sier Gram på første dag av møtet mellom forsvarsministrene i Nato i Brussel.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Dette er helhetlige planer for hvordan dette området skal forsvares med det ressursbehovet man har, hvordan vi skal motta alliert forsterkning, for eksempel fra USA, så dette er veldig i tråd med det Norge har ønsket seg av utvikling i Nato: Sterkere fokus på det kollektive forsvaret, helhetlige tilnærminger til geografien og at det norske kapabilitetene som er i området blir inkludert. Vi har en situasjonsforståelse og tilstedeværelse i nord som blir en viktig del av vårt bidrag til den regionale planen.

I tillegg til nye regionale planer, utarbeides det kapabilitetsmål for hvert enkelt land.

– Nato har en omfattende forsvarsplanleggingsprosess som ender opp med en rekke mål for hvert enkelt land etter en dialog. Nå har man jobbet med disse regionale planene, og det er

viktig at det er nær sammenheng mellom planverket og de forsvarskapabilitetene som hvert enkelt land skal levere og sørge for i fellesskap. Det det som utgjør Natos styrke, sier Gram

og fortsetter:

– Det er ingen tvil om at Norge og Natos medlemsland bygger opp og styrker sitt forsvar, og prosessen med forsvarsplanlegging i Nato og disse kapablitetsmålene er en viktig del av det.

Dette blir viktige innspill til ny langtidsplan som vi skal legge fram neste år.

Forsvarsministeren sier at både rådene fra Forsvarskommisjonen, Nasjonal sikkerhetsmyndighet, Totalberedskapskommisjonen og forsvarssjefens fagmilitære råd, i tillegg til kapabilitetsmåene og Natos planleggingsprosess, vil gi innspill til langtidsplanen som skal legges fram neste år.

– Men det er ikke noe tvil om at den vil kreve økte ressurser og at vi må bruke mer av samfunnets ressurser på forsvar og beredskap.

KLOKERE: Administrerende direktør i Kongsberg Defence & Aerospace, Eirik Lie er blant representantene fra forsvarsindustrien under ministermøtet i Brussel denne uken.

Torsdag var også forsvarsindustrien representert på Natos ministermøte, deriblant norske Nammo og Kongsberg Gruppen. Administrerende direktør i Kongsberg Defence & Aerospace, Eirik Lie, svarer anerkjennende på spørsmål om han gikk ut av det uformelle møtet som en klokere mann.

– Ja, det gjorde jeg. Dette fordi at jeg nå ser at Nato tar ansvar for hvordan man skal løse de utfordringene som jeg tror at mange i Norge og ellers i verden ser. Ukraina har på mange måter vært en oppvekker. Som følge av det synes jeg at dette var en fin måte å adressere det på, og man ser at det nå stakes ut en retning, sier Lie til Forsvarets forum.

Onsdag sa Stoltenberg at industrien trenger kontrakter, ikke bare signaler og politiske budskap.

– Det er riktig at når man snakker om produksjonskapasitet, så er kontrakter til syvende og sist nødvendige. Men samtidig må industrien ha mulighet til å produsere, så vi er avhengige av å ha produksjonsfasiliteter og å kunne produsere. Det er jo dette diskusjonen går på, nemlig å få satt ut produksjonskontrakter og at vi skal ha evne til å realisere dem.

Powered by Labrador CMS