Nyheter

MINISTERMØTE: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg avholdt onsdag pressekonferanse i forkant av de kommende dagenes forsvarsministermøte i Nato.

Stoltenberg varsler enighet om vesentlig større Nato-mål

BRUSSEL (Forsvarets forum): Nato-sjef Jens Stoltenberg forventer at Natos forsvarsministre vil bli enige om nye kapabilitetsmål fredag. Dette mener han at vil legge til rette for at medlemslandene kan inngå kontrakter med forsvarsindustrien.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– På fredag kommer vi til å enes om nye kapabilitetsmål ... eller vi forventer at ministrene vil bli enige om nye kapabilitetsmål for avgjørende ammunisjon (battle-decisive munitions journ.anm.), som kanskje er blant våre viktigste mangler, sier Stoltenberg på en pressekonferanse før forsvarsministrene møtes i Brussel.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Dette er noe som Nato har holdt på med i flere tiår, men vi har oppdaget at de nåværende kapabilitetsmålene, som innebærer konkrete tall for hver enkelt alliert, er for lave. Derfor har vi nå hatt en ekstraordinær gjennomgang hvor vi har snakket med medlemslandene, og forhåpentligvis vil de på fredag bli enige om å sette seg vesentlig større mål.

Selskaper tilknyttet forsvarsindustrien vil også være til stede på møtet. Stoltenberg bemerker at industrien har behov for kontrakter, ikke bare signaler og politiske budskap.

– Dette vil gi landene de retningslinjene som de behøver for å inngå nye kontrakter med forsvarsindustrien, sier Stoltenberg.

Sverige-prosessen

Onsdag klargjorde Tyrkia-president Recep Tayyip Erdogan at han fortsatt ikke vil støtte Sveriges søknad om Nato-medlemskap. Likevel sier Stoltenberg at det fortsatt er mulig for Sverige å bli medlem innen Nato-toppmøtet i Vilnius, som finner sted om noen få uker.

– Jeg møtte Erdogan i Istanbul for noen uker siden – vi tilbrakte noe tid sammen og snakket om svensk Nato-medlemskap. I det møtet ble vi enige om å kalle inn Finland, Sverige, Tyrkia og Nato til et nytt møte, hvor stabssjefen min også var til stede.

Jeg snakket nylig med ham (stabssjefen journ.anm.) og han kunne rapportere at møtet hadde en konstruktiv atmosfære, sier Stoltenberg.

Tidligere har Stoltenberg vært svært tydelig på at han ønsker at Sverige skal bli medlem av Nato innen toppmøtet i Vilnius. Nå sier at han ikke er i posisjon til å gi eksakte tidslinjer eller garantier for Sveriges vei mot Nato-medlemskap.

– Vi kommer til å fortsette arbeidet for at vi alle skal kunne ønske Sverige velkommen til Nato med fullt medlemskap så snart som mulig, sier Stoltenberg og blir spurt om Vilnius-drømmen er død.

– Det er fortsatt mulig. Jeg kan selvfølgelig ikke garantere det, men det er mulig å få på plass en avtale innen toppmøtet og jeg jobber fortsatt for at det skal skje.

Atomvåpen-møte

Under pressekonferansen kunngjorde Stoltenberg også at det i løpet av de neste dagene vil bli avholdt et møte i den såkalte Nuclear Planning Group som følge av Russlands retorikk og handlinger. Der skal ministrene diskutere atomvåpenspørsmål knyttet til den nåværende sikkerhetssituasjonen.

– Vi møtes regelmessig for å forsikre oss om at vår atomvåpenavskrekking forblir trygg, sikker og effektiv. Det er en pågående prosess i Nato. Samtidig opplever vi at Russlands retorikk om mulig bruk av atomvåpen er uforsvarlig og farlig, sier Stoltenberg.

– For noen uker siden kunngjorde Russland at de trekker seg fra New START-avtalen, samt at de kunngjorde at de vil utplassere kortdistansemissiler i Belarus. Jeg fordømmer disse avgjørelsene – de leder oss i feil retning.

Powered by Labrador CMS