Nyheter

NY LOVENDRING: Forsvarsminister Bjørn Arild Gram mener at det norske Forsvaret trenger flere reservister for å få tilgang på kompetanse.
NY LOVENDRING: Forsvarsminister Bjørn Arild Gram mener at det norske Forsvaret trenger flere reservister for å få tilgang på kompetanse.

Åpner for reservistkontrakt for personer uten verneplikt

Regjeringen har fremmet et nytt lovforslag for å få utvidet adgang til å inngå kontrakt om tjenesteplikt til hele Forsvaret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Hensikten med forslaget er, i tillegg til å sikre Forsvaret fleksibel tilgang på kompetanse, å øke landets forsvarsevne ved at reservistene i større grad blir klare til innsats slik at reserven utgjør et relevant bidrag til den nasjonale beredskapen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) i en pressemelding fra Forsvarsdepartementet, etter at regjeringen la frem et forslag til ny lovendring i statsråd onsdag.

Det nye lovforslaget skal legge bedre til rette for reservisttjenesten. Reservister er personell som ikke opererer i Forsvaret til daglig, men som skal kunne gå i stillinger i Forsvarets ved krise og krig.

Forsvaret har i dag omtrent 50.000 reservister i styrkestrukturen, og lov til å inngå kontrakt om tjenesteplikt i Heimevernet. Der det er rundt 40.000 reservister. De resterende 10.000 reservistene fordeler seg utover i Forsvaret, men de fleste er i Hæren.

Regjeringen ønsker at reservisttjenesten skal bli mer forutsigbar

Ifølge pressemeldingen går regjeringens forslag ut på:

  • Å utvide Forsvarets adgang til å inngå kontrakt om tjenesteplikt for personer uten verneplikt, og utvidet tjenesteplikt for vernepliktige.
  • Forsvarsdepartementet og underliggende etater kan skrive kontrakt om tjenesteplikt med egne sivilt ansatte.
  • Stillingene som områdesjefer i Heimevernet skal være på tidsbegrensede kontrakter, såkalt åremål. I dag anses stillingene som verv.
  • Personer med kontrakt om tjenesteplikt ikke skal ses på som arbeidstakere, og får samme status som vernepliktige.

Les mer om regjeringens lovforslag her

– Å ha reservister på kontrakt vil gi Forsvaret økt fleksibilitet og forutsigbarhet til å planlegge og skalere egen innsats for å ivareta Norges sikkerhet, sier forsvarsministeren i pressemeldingen.

Powered by Labrador CMS