Nyheter

PRESSEKONFERANSE: Statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum under en pressekonferanse om krigen i Ukraina og økonomiske tiltak som følge av dette.

Vil ha flere operasjoner i nord

Regjeringen Forsvaret og den militære beredskapen skal styrkes raskt med midler fra krisepakke.

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

— Vi kan styrke Forsvarets tilstedeværelse gjennom daglige operasjoner i nord, sa finansminister Trygve Slagsvold Vedum Sp) på en pressekonferanse om krigen i Ukraina 1. april.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Sammen med statsministerJonas Gahr Støre (Ap) hvordan regjeringen har tenkt å fordele midlene fra en krisepakke på på 14,4 milliarder kroner.

Regjeringen har opplyst at de tre milliardene vil gå til artillerilokaliseringsradar, artillerisystem og infrastruktur og utbygging på Værnes og Porsangmoen.

Les også: Australia sender pansrede kjøretøy til Ukraina

— Det vil gjøre at de kan seile mer, få større operativ evne i nord og etterfylle en del på lageret av ammunisjoner, som bedrer kapasiteten til å være operativ, forteller Støre til Forsvarets forum.

Prioriterer nord

Under pressekonferansen sa Støre at de ikke ser noen direkte militær trussel mot Norge, men ser en nabo som har vist evne og vilje til å gå til krig mot et naboland. Det endrer den sikkerhetspolitiske situasjonen i Norge.

STYRKE FORSVARET: Tre milliarder kroner vil bli brukt på å styrke Forsvaret og militær beredskap, fra krisepakken på 14,4 milliarder kroner.

— Det øker behovet for at vi følger med på situasjonen i nord, det å ha situasjonsforståelse er noe Norge blir kjent igjen på. Det er viktig i Nato, og den rollen skal vi spille og den bør vi også kunne trappe opp, forteller statsministeren.

Han legger til at pakken er rettet for å gi trygghet og forsvar.

Mer til Værnes og Porsanger

Forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp) sier i en pressemelding at regjeringen vil bruke deler av pakken til å ruste opp Værnes og Porsanger, styrke Hæren med mer artilleri og gi HV egne sikringsstyrker.

— Med disse endringene vil forsvarsevnen og særlig kampevnen til Hæren øke, sier han.

På Porsangermoen er prosjektet rettet mot eiendom, bygg og anlegg for materiell. Alle tiltak er planlagt å være ferdige i 2025, med en kostnadsramme på 363 millioner kroner.

På Værnes er det snakk om utbedring av infrastruktur, som må moderniseres og tilpasses. Prosjektet er planlagt å stå ferdig innen utgangen av 2024, med en kostnadsramme på 283 millioner kroner.

Pressemeldingen fortsetter med å oppgi at det også at det vil bli tre nye artillerilokaliseringsradarer. De skal leveres innen 2027 og kostnadsrammene er satt til 646 millioner kroner. Det skal også investeres i artillerisystem, med leveranse fra 2024 til 2026. Kostnadsrammen er satt på om lag 1 milliard kroner.

Powered by Labrador CMS