Nyheter

Tillitsvalgt i 339 skvadron:
– Det beste helikopteret

Norge har fått grønt lys til å kjøpe HH-60W-helikoptre til Forsvarets spesialstyrker. NOF og hovedtillitsvalgt for 339 skvadron mener det er riktig å slå til.

«WHISKEY»: HH-60W er produsert av Sikorsky, som er Lockheed Martins datterselskap, og blir blant annet brukt av de amerikanske spesialstyrkene. Her flyr et av de amerikanske helikoptrene over Kadena Air Base i Japan i juni.
Publisert Sist oppdatert

Kortversjon

  • Norge har fått tillatelse til å kjøpe amerikanske HH-60W-helikoptre, også kjent som «Whiskey», til spesialstyrkene. Hvilke helikoptre Norge skal gå for, er ikke bestemt. 
  • Hovedtillitsvalgt i helikopterskvadronen til Forsvarets spesialstyrker og NOF støtter et eventuelt kjøp av de amerikanske helikoptrene, da helikoptrene anses som godt egnet.
  • Det er bekymring for kostnadene.

Oppsummeringen er generert av kunstig intelligens, men gjennomlest av en journalist.

Norge skal kjøpe nye helikoptre til spesialstyrkene, og er det første landet som har fått «go» fra amerikanerne om å få lov til å kjøpe Sikorsky-helikoptre av typen HH-60W, eller «Whiskey», som de gjerne blir kalt.

Det gleder dem som skal jobbe med de nye helikoptrene. 

– Til oppdraget vi er satt til å løse er dette det beste helikopteret. Det handler om evnen til å fullt ut samarbeide med egne og eksterne ressurser.

Det sier NOF hovedtillitsvalgt i Forsvarets spesialstyrkers helikopterskvadron 339 (SOAS) som holder til på Rygge. Stillingen gjør at han er skjermet av sikkerhetsgrunner. Derfor omtaler vi ham ikke med navn.

Ser frem til å få klarhet

– Vi er veldig godt fornøyd med muligheten til å kjøpe dette helikopteret, og håper at Norge velger å utnytte dette, sier den tillitsvalgte til Forsvarets forum.

Han legger til at nyheten om godkjenning for kjøp fra USA er tatt veldig godt imot i helikoptermiljøet. 

– Etter mange år med usikkerhet og spekulasjoner ser vi veldig frem til å få klarhet i veien videre. Miljøet lider sterkt av den evigvarende usikkerheten, sier han. 

Norge har fått tillatelse av amerikanerne til å kjøpe opptil ni HH-60W. Men det er ikke bestemt hvilke helikoptre som skal ta over for de rundt 36 år gamle Bell 412-helikoptrene, som i dag er i bruk på Rygge og Bardufoss. 

– Gjennom langtidsplanen er det besluttet anskaffelse av nye helikoptre til støtte for Hæren og nye helikoptre til støtte for spesialstyrkene. Anskaffelsesprosjektet er under utredning, det ses på ulike løsninger og det er ikke foretatt valg av helikoptertype, skriver pressevakt Lars Gjemble i Forsvarsdepartementet i en e-post til Forsvarets forum. 

Det store dilemmaet

Leder Torbjørn Bongo i Norsk offisers- og spesialistforbund (NOF), sier NOF stiller seg bak å kjøpe HH-60W-helikoptrene. 

– Det er ingen tvil om at miljøer som jobber med helikoptrene, mener at den løsninga som er skissert her er veldig god. Det er den type maskin som de mener er godt egnet og som de gjerne vil ha, sier Bongo. 

YES, PLEASE: NOF-leder Torbjørn Bongo vil at Norge skal velge HH-60W-helikoptrene.

Det bekrefter den tillitsvalgte Forsvarets forum har snakket med: 

– Det er en maskin som løser oppdragene vi har blitt satt til å løse. Luftforsvaret og spesialstyrkene er enige i at dette er løsningen vi bør gå for. Vi som brukere av systemet er glade for at vi blir hørt, sier han.

Forsvaret har 18 Bell 412 på Rygge og Bardufoss. De brukes til understøttelse av beredskapsoppdrag på Rygge, Forsvarets spesialstyrker og Hæren.

Prislappen ligger foreløpig på 26 milliarder kroner, om Norge skulle gå for full pakke med ni helikoptre til spesialstyrkene, inkludert reservedeler og tjenester som trening og understøttelse. 

Norge fikk godkjenning fra USA etter at Forsvarsmateriell ba om et tilbud, på oppdrag fra Forsvarsdepartementet. Denne typen anskaffelse kan kun gå gjennom myndighetssalg, opplyser pressevakt i Forsvarsmateriell Per Erlien Dalløkken til Forsvarets forum. 

– Vi vil gjennomgå tilbudet og videreformidle det til Forsvaret som sammen med Forsvarsdepartementet vil gjøre en vurdering av hva de ønsker å gjøre videre i anskaffelsen, skriver Dalløkken videre.

Bongo sier at det store dilemmaet vil handle om pris. 

– Det er relativt dyrt, og det kan komme en diskusjon om man skal velge noe enklere og billigere. Mitt inntrykk er at miljøet som er berørt på Rygge mener at dette er et meget godt alternativ, og vi i NOF støtter anbefalingen, sier han.

Hovedtillitsvalgt i 339 skvadron sier det de frykter er at økonomi settes foran effekt. 

– Det vil gå på bekostning av tryggheten for oss som flycrew hvis man blir satt til å fly et system som ikke har funksjonene vi trenger. Det vil bli dyrt uansett hva vi velger, men det verste vil være å bruke masse penger på et system som ikke fungerer godt nok, sier han. 

Tips oss!

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

HH-60W produseres av Lockheed Martins datterselskap Sikorsky, og er spesialutviklet for kampredning (CSAR). Helikopteret er skreddersydd for å hente ut personell fra stridsområder og utfordrende miljøer både på dagen og natta.

Enklere logistikk

Signaler Trump-administrasjonen har sendt om at Europa ikke lenger er en hovedprioritet, har imidlertid forsterket debatten både i Norge og Europa om det fortsatt er strategisk fornuftig å satse på amerikansk materiell. Mange oppfatter USA som en mindre stabil og pålitelig partner enn før.

Bongo sier han ser de transatlantiske utfordringene, men mener at vi må ha to tanker i hodet samtidig. 

– På mange måter har vi gjort et valg allerede, fordi vi har kjøpt Sea Hawk til Kystvakten. Det er åpenbart fordeler med å ha samme type helikopter for Kystvakten, spesialstyrkene og for Hæren, sier Bongo. 

Kystvaktens Sea Hawk og HH-60W-helikoptrene er begge varianter av UH-60 Black Hawk, som den amerikanske hæren bruker i dag.

– Hvis du har tre ulike helikoptre, kan man for eksempel ikke bruke samme simulator, mens hvis vi har ett basishelikopter, gjør det logistikken enklere. Danskene har også samme type, og jeg mener det ikke er realistisk å kutte bånd over Atlanteren, sier Bongo. 

 

Powered by Labrador CMS