Nyheter:

Atomdrevne Peter den Store er en av fartøyene til den russiske Nordflåten. Dette bildet er fra 2004.
Atomdrevne Peter den Store er en av fartøyene til den russiske Nordflåten. Dette bildet er fra 2004.

Den russiske Nordflåten driver kamptrening i Barentshavet

Flere enn 30 overflateskip, ubåter og flåtestøttefartøy skal delta i øvelsen, melder Nordflåten.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Øvelsen er det avsluttende kamptreningsarrangementet for studieåret 2020, skriver Nordflåten på sine nettsider. Styrkene skal gjennomføre en rekke oppgaver og det skal gjennomføres diverse typer skyting underveis.

I tillegg til de mer enn 30 fartøyene, skal flere enn 20 fly delta i øvelsen, skriver Nordflåten.

Nålen på kartet viser Severomorsk, der Nordflåten har sitt hovedkvarter.

I pressemeldingen som ble lagt ut tirsdag 7. juli, skrev Nordflåten at øvelsen vil vare over flere dager. Områdene der Nordflåten øver vil være stengt for sivil skips- og luftfart.

– Vi har våre sensorer og plattformer som vi følger med på, og russerne har varslet oss om øvelsen. Men ut over det kommenterer vi ikke andre staters aktivitet, sier talsperson ved Forsvarets operative hovedkvarter, Elisabeth Eikeland, til Forsvarets forum.

I forrige uke hadde Russland ute et såkalt Notam (Notice to airmen) der de varslet at de ville gjennomføre skarpskyting i et område på 100 ganger 69 kilometer i internasjonalt farvann utenfor Lofoten.

Varslet gjaldt fra 05 til 19 hver dag fra 2. til 5. juli. Det ble imidlertid ikke skutt i løpet av perioden, opplyser Forsvarets operative hovedkvarter.

Norge har ansvar for å identifisere fly i vårt område gjennom beredskap som kalles QRA (Quick Reaction Alert). I helgen ble det gjort såkalte scambles (utrykninger) både fredag og søndag.

Fredag ble det gjort en scramble og identifisert ett fly. Søndag ble det gjort en scramble og identifisert sju russiske fly.

Så langt i år er det gjort 31 scrambles, som har identifisert 66 russiske fly. Statistikken ble sist oppdatert ved midnatt 6. juli. Til sammenligning ble det identifisert 83 russiske fly i fjor, 100 i 2018, 59 i 2017 og 38 i 2016.

Powered by Labrador CMS