Nyheter:

Stian Eisenträger tar over jobben som ansvarlig redaktør i Forsvarets forum.
Stian Eisenträger tar over jobben som ansvarlig redaktør i Forsvarets forum.

Dette er den nye redaktøren i Forsvarets forum

Stian Eisenträger overtar stillingen som ansvarlig redaktør etter Tor Eigil Stordahl.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Eisenträger (35) kommer fra jobben som utenriksreporter i VG, hvor han har jobbet siden 2007. Han har tidligere vært fungerende nyhetssjef for utenriks i samme redaksjon.

– Forsvarets forum dekker mange av de samme temaene som jeg har dekket i VG, og som jeg er veldig interessert og engasjert i. Da denne muligheten dukket opp så måtte jeg bare gripe den med begge hender – det er jo flere tiår siden denne jobben var ledig sist, sier Eisenträger med et smil.

For VG har journalisten dekket flere internasjonale nyheter, inkludert rettssaken mot Tjostolv Moland og Joshua French i Kongo, flyktningkrisen i Hellas og Frode Berg-saken.

I 2018 var Eisenträger en av journalistene som vant Internasjonal Reporter (IR) prisen på SKUP, for reportasjeserien «Det hvite raseriet». Serien undersøker hva som driver hatet til nazister, fascister, muslimhatere, nasjonalister og populister i 14 europeiske land. Eisenträger, som er selverklært historienerd, er også en av journalistene bak VGs «Spillet om Norge» om hvordan stormaktene handlet før Norge fikk sin egen grunnlov i 1814.

Han sier det blir med et visst vemod at han forlater venner og kollegaer gjennom over et tiår.

– Jeg er veldig takknemlig for alt jeg har lært og mulighetene jeg har fått gjennom VG i 13 år. Det har vært en helt eventyrlig reise, og jeg gleder meg til å fortsette reisen her i Forsvarets forum.

Stian Eisenträger i intervju med Forsvarets forum etter det ble kjent at han tar over sjefsstolen.
Stian Eisenträger i intervju med Forsvarets forum etter det ble kjent at han tar over sjefsstolen.

Avtjente verneplikten som journalist

Dette blir ikke Eisenträgers første møte med publikasjonen, som i år fyller 75. Han avtjente verneplikten som journalist i Forsvarets forum fra 2003 til 2004 i Bardufoss.

– Forsvaret er en av våre største og viktigste samfunnsinstitusjoner. Det involverer enorme pengesummer, har statens godkjenning til å i ytterste konsekvens ta menneskeliv, og soldater risikerer livene sine både hjemme og ute. Derfor er det viktig med et fritt og uavhengig organ som sørger for at feil avdekkes. Det bør Forsvarets ledelse også være interessert i.

Når han tar over roret, ønsker han å bli kjent med sine medarbeidere. Eisenträger sier han vil være forsiktig med å komme med en «detaljert programerklæring» for hvordan redaksjonen blir fremover. Men noen idéer har han allerede på blokka.

– Jeg vil ta med meg noe av lærdommen fra VG. Det blir viktig å utvikle nyhetsjournalistikken og metodene for å grave frem egne nyheter, og vårt første mål må være å levere metoderapport til SKUP – med sikte på at det blir en pris.

I tillegg ønsker han å se på mulighetene for å rendyrke feature-formatet i papirutgaven, og utforske digitale fortellerteknikker. Og ikke minst: Nå ut til enda fler.

Eisenträger tar over redaktørjobben etter Tor Eigil Stordahl, som har sittet i sjefsstolen i over 25 år tilsammen.

– Han har markert seg som dyktig og uredd

– Jeg er veldig glad og stolt over at Eisenträger har takket ja til stillingen som ansvarlig redaktør, sier brigader Arne Opperud, sjef for Forsvarets fellestjenester (FFT).

FFT er utgiver for Forsvarets forum, og Opperud har vært ansvarlig for ansettelsesprosessen.

– Eisenträger har solid presseerfaring, og et svært godt renommé som redaksjonell leder. Han har markert seg som en veldig dyktig og uredd journalist på områder som er viktige for oss: Forsvar, sikkerhetspolitikk og utenrikspolitikk. Han har også en solid utdannelse, sier han.

Brigader Arne Opperud og Stian Eisenträger utenfor Fanehallen på Akershus festing.
Brigader Arne Opperud og Stian Eisenträger utenfor Fanehallen på Akershus festing.

FFT-sjefen legger ikke skjul på at det var hard konkurranse om redaktørstolen.

– Det var 18 søkere til stillingen, og det er godt å se at Forsvarets forum er en så attraktiv arbeidsplass at så mange dyktige journalister og redaktører søkte, sier Opperud.

– Det er nok spesielt å skulle lede et fagblad som dette: Å være underlagt redaktørplakaten samtidig som man vil være en del av en ledergruppe i Forsvaret. Eisenträger hadde veldig mange gode og etiske refleksjoner rundt det, og totalt sett var han den best kvalifiserte.

– Hvilke forventninger har du til den nye redaktøren?

– Jeg har en forventning om at han skal skape spennende og utfordrende journalistikk for leserne og Forsvaret, som vi har behov for. Jeg har også forventninger til at han skal kunne bidra inn til ledergruppa han er del av i FFT, og ikke minst ta videre inn i fremtiden det gode arbeidet som har vært gjort av de som kom før ham.

Powered by Labrador CMS