Nyheter

UENIG: Den tidligere forsvarsansattes forsvarer Olav Eriksen mener den tiltalte mannen bør frifinnes.

Ber om tre år og tre måneders fengsel for tidligere forsvarsansatt tiltalt for voldtekt

FINNSNES (Forsvarets forum): – Det er ikke forklart at tiltalte utøvde vold i lovens forstand, mener forsvarer.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Aktor Trude Kvanli la fredag ned påstand om straff i saken der en tidligere forsvarsansatt er tiltalt for voldtekt uten samleie av en daværende kollega i Målselv i august 2020.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Under rettssaken ba hun om tre år og tre måneders fengsel for mannen som er tiltalt etter straffelovens paragraf 291, for å ha tilegnet seg seksuell omgang ved vold eller truende atferd. Kvanli ba om at saksomkostninger ikke skulle idømmes.

Mannen nektet straffskyld da saken startet i Nord-Troms og Senja tingrett. Den har gått torsdag og fredag denne uken.

– Stor forskjell på vesentlige ting

Aktor Kvanli listet opp flere likhetstrekk og forskjeller mellom fornærmedes og tiltaltes forklaringer.

Begge var på festen. Begge hadde drukket alkohol. Begge forlot festen samtidig.

– Det er mye likt, men det er også stor forskjell på vesentlige ting. Jeg mener fornærmedes forklaring bør legges til grunn. Den er nøktern og detaljert, sa Kvanli i retten.

BER OM FENGSEL: Aktor Trude Kvanli mener bevisene presentert i tingretten peker mot domfellelse.

Bevisene som legges til grunn er i all hovedsak de involvertes forklaringer, samt vitneforklaringer.

– Her skjedde den seksuelle omgang idet hun snudde seg. Han holdt rundt henne og presset henne opp mot en vegg. Hun fikk ikke rikket seg, og det kan omtales som vold. Fornærmede hadde sagt nei flere ganger, verbalt og med kroppsspråk, sier Kvanli i retten.

Fornærmedes bistandsadvokat Kristina Aastrøm la frem påstand om oppreisning, og at tiltalte dømmes til å betale fastsatt etter rettens skjønn. Bistandsadvokaten ber om en oppreisningssum på 120.000 kroner for tort og svie.

– Ikke presentert bevis

Tiltaltes forsvarer Olav Eriksen ber på sin side om at tiltalte frifinnes, og subsidiært at han anses på mildeste måte, dersom retten skulle finne ham skyldig.

Han trekker frem det han kaller to frifinnende omstendigheter, og er uenig med aktor Kvanli.

– Det er ikke forklart at tiltalte utøvde vold i lovens forstand, og heller ikke grunnlag for å hevde at seksuell omgang ble gjort med makt eller tvang, sier Eriksen.

I tillegg mener forsvareren at fornærmede gjennom sin vitneforklaring ikke kunne vise til å ha gitt uttrykk for at hun hadde sagt tilstrekkelig ifra om at tiltaltes tilnærmelser var uønskede.

Powered by Labrador CMS