Nyheter

FINNSNES: Saken var oppe i Nord-Troms og Senja tingrett på Finnsnes i Troms tidligere denne måneden.

Tidligere forsvarsansatt dømt til fengsel for overgrep

Mannen dømmes til 120 dagers ubetinget fengsel for å ha utført en seksuell handling uten samtykke.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mannen som var tiltalt for voldtekt uten samleie av en kvinnelig forsvarskollega i Målselv i 2020, dømmes til 120 dagers ubetinget fengsel.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det kommer frem i dommen fra Nord-Troms og Senja tingrett, som ble avsagt i dag, mandag.

Dommen har en ankefrist på to uker.

Ikke beviselig brukt vold

Under rettssaken tidligere i oktober, ba aktor Trude Kvanli om at mannen skulle straffes for overtredelse av straffeloven paragraf 291, for å skaffe seg seksuell omgang ved vold eller truende atferd og ba om at han skulle dømmes til tre år og tre måneders fengsel.

I dommen ble ikke dette tatt til følge, under begrunnelse av at det ikke er bevist utover enhver rimelig tvil at mannen har brukt vold i sammenheng med den påståtte hendelsen.

AKTOR: Trude Kvanli var aktor i saken.

Om dette står følgende: «Tiltalte har ikke beviselig trukket eller presset fornærmede «hardt» mot seg, eller holdt henne fast. (...) På denne bakgrunn finner flertallet at straffeloven § 291 bokstav a ikke er overtrådt objektivt sett. Tiltalte kan derfor ikke dømmes til straff etter denne bestemmelsen.»

Dermed ble mannen dømt etter straffeloven paragraf 297, for å ha utført en seksuell handling uten samtykke.

Strafferammen for dette er fengsel i inntil ett år.

Må ikke betale oppreisning

Bistandsadvokat Kristina Aastrøm hadde på vegne av fornærmede fremmet krav mot tiltalte om oppreisning for tort og smerte.

Retten mente at det ikke er noen tvil om at fornærmede har opplevd psykisk ubehag etter hendelsen, men at det ikke er tilstrekkelig dokumentert at fornærmede er påført psykisk «skade» i skadeserstatningslovens forstand. Mannen må dermed ikke betale erstatning, ifølge dommen.

Mannen, som er i 30-årene, jobber ikke lenger i Forsvaret, mens den fornærmede kvinnen fortsatt er ansatt, men et annet sted.

Forsvarets forum har vært i kontakt med forsvarer Olav Eriksen, som ikke kan kommentere saken mandag.

Bistandsadvokat Aastrøm har ikke besvart Forsvarets forums henvendelse.

Powered by Labrador CMS