Nyheter

SAMARBEID: Sjef i Sjøforsvaret, Rune Andersen, sier til Forsvarets forum at de har et tett og godt samarbeid med U.S. Navy.

Sjøsjefen: Unikt at de kommer til Norge

Sjef i Sjøforsvaret, Rune Andersen, mener besøket av USS Gerald R. Ford viser at Norge er del av et stort og kapabelt vestlig sikkerhetsfellesskap.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ankomsten av USS Gerald R. Ford i norske farvann har fått mye oppmerksomhet og skapt begeistring blant skuelystne tilskuere. For sjefen i Sjøforsvaret, Rune Andersen, kommer derimot ikke besøket som noen overraskelse.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Dette besøket skjer på bakteppet av et veldig tett og godt samarbeid mellom Sjøforsvaret og U.S. Navy 6. flåte. Daglig, ukentlig, tett samarbeid om kontroll og sikkerhet i våre maritime nærområder med regelmessig koordinering av aktivitet, og med norske bidrag som blir verdsatt over tid, sier han til Forsvarets forum.

Les også: Varm mottagelse for hangarskip

Besøket av verdens største krigsskip skjer i forbindelse med øvelse «Formidable Shield 2023» som nå pågår i norske havområder. Andersen forklarer at det er en stor og omfattende øvelse med mange fartøyer innenfor et viktig krigsområde.

Ifølge sjøforsvarssjefen har det vært regelmessige og hyppige opersjoner med andere hangarskipgrupper, både amerikanske, franske og britiske, spesielt i Middelhavet.

– Det er en gjeninntreden av disse strategisk tunge og viktige kapasitetene til bruk i kollektivt forsvar av Europa, sier han.

Les også: Dette vet vi om gigantskipet

Andersen sier det er unikt at USS Gerald R. Ford kommer til Norge, men at realiteten er at man i flere år har styrket arbeidet og at denne type kapasiteter opererer i hele det europeiske området, som blant annet har bidratt til beskyttelse av NATO-landene som ligger tett på krigen som pågår i Ukraina

– Vil dette ha en avskrekkende effekt?

– Det som har en avskrekkende effekt er at det viser at Norge er en uløselig integrert del av det vestlige sikkerhetsfellesskapet. Men det skjer ikke bare gjennom dette besøket, det skjer også gjennom en rekke aktiviteter, tilstedeværelse og operasjoner i hverdagen.

– Men det er helt klart en viktig og stor demonstrasjon når de nå velger å komme inn til havnen en tur, legger han til.

Andersen poengterer at denne typen kapasiteter har vært litt fraværende de siste tiårene, men at det er noe som nå ligger tilbake i tid. I dag er det fokus på andre områder, noe som gjør at denne typen fartøy nå opererer kontinuerlig i det europeiske området.

IKKE HVERDAGSKOST: Mange skuelystne tok turen for å få med seg USS Gerald R. Ford på sin ferd innover Oslofjorden.
Powered by Labrador CMS