Nyheter

FIKK RAPPORT: Forsvarsminister Bjørn Arild Gram foran medlemmene av Forsvarskommisjon.
FIKK RAPPORT: Forsvarsminister Bjørn Arild Gram foran medlemmene av Forsvarskommisjon.

Gram: – Fordel hvis vi kan se mer forsvarsaktivitet i dagliglivet

Forsvarsministeren etterlyser et Forsvar som er mer synlig i samfunnet.

Publisert

Da Forsvarskommisjonen overleverte sin rapport til forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) 3. mai, understrekte kommisjonens leder Knut Storberget behovet for store investeringer.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Øk forsvarsbudsjettet med ti milliarder kroner, pluss en årlig ekstrabevilgning på 40 milliarder, er rådet til forsvarsministeren.

Et av områdene Gram gjerne skulle ha større budsjetter til er utstyr på lager.

– Det at vi har veldig små lager på ammunisjon, utstyr, reservedeler og så videre. Der har vi jo de tilleggsbevilgningene, men her er det store behov og her er det ting som må utvikle seg over år, sier han til Forsvarets forum.

– Jeg vil også si at et annet område som Storberget tar opp på vegne av kommisjonen, er at vi har behov for styringsendringer i sektoren, sikre mer gjennomføringsevne, forhindrer ansvarspulverisering, fortsetter forsvarsministeren.

– Uansvarlig

Kommisjonen peker i sin rapport på en rekke mangler i forsvarsevnen, og skriver at «Forsvarets operative evne er med gjeldende planer og finansiering inne i en nedgangsperiode frem mot 2028».

«I dagens situasjon fremstår slik politikk direkte uansvarlig», står det i rapporten.

Gram er enig i at man bør bruke mer på forsvar og sikkerhet.

– Jeg skal ikke gå inn og vurdere begrepsbruken, men kommisjonen beskriver et behov for å bruke mer av samfunnsressursene til forsvar, sikkerhet og beredskap. Det er jeg enig i. Det er jo regjeringens politikk. Vi har allerede begynt med det, og har store behov fremover.

Synlig i samfunnet

Større investeringer i Forsvaret kan innebære et forsvar som er mer synlig. Gram er ikke bekymret for at det kan fremstå som en militarisering av samfunnet.

– Jeg mener det vil være en stor fordel hvis vi igjen kan se mer uniformer og mer forsvarsaktivitet i dagliglivet, enn det vi har opplevd de siste ti årene. Forsvaret har forlatt mange baser som man tidligere hadde. Forsvaret, uniformerte folk, militære kapasiteter er en del av samfunnet vårt, og det er ikke noe vi skal være redd for å se som en del av samfunnet. Vi trenger å bygge enda sterkere bånd mellom militær aktivitet og Forsvarsvirksomhet, og den enkelte borger og lokalsamfunnet i Norge.

Powered by Labrador CMS