Nyheter

ETTERLENGTET KAPASITET: Ifølge Forsvarsdepartementet er det forventet at alle seks Seahawk-helikoptrene skal være på plass i Norge innen 2027. Bildet viser et amerikanske Seahawk-helikopter.

Pentagon: Seks Seahawk-helikoptre godkjent for salg til Norge

USA har godkjent salg av seks MH-60 Seahawk-helikoptre til Norge, til en verdi av 12 milliarder kroner. De tre første ventes sommeren 2025.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge USAs forsvarsdepartement Pentagon er det snakk om seks helikoptre og medfølgende utstyr.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

I tillegg har et mulig salg til Norge av vedlikehold og tjenester for Hercules transportfly til en verdi av 166 millioner dollar, tilsvarende over 1,7 milliarder norske kroner, litt godkjent av USAs utenriksdepartement, ifølge Pentagon.

Norges forsvarsdepartementet kunngjorde 14. mars i år intensjonen om å kjøpe seks helikoptre fra USA. Det ventes at de første tre helikoptrene leveres sommeren 2025, mens alle seks helikoptre skal være på plass innen 2027.

Les også: Slutt på «kuk» og «sjømannsbrud» i Panserbataljonen

Danmark har brukt Seahawk siden 2016, og Luftforsvaret kommer til å sende mannskaper dit for å opparbeide teknisk og operativ kompetanse på helikoptertypen. I første rekke skal de seks helikoptrene gå til Kystvakten.

Helikopterkapasiteten til Marinen og Kystvakten har vært et problem gjennom mange år. 10. juni i fjor hevet regjeringen kontrakten og avsluttet innfasingen av NH-90-helikoptre som ble bestilt helt tilbake i 2001. Forsvaret har vært uten funksjonelle maritime helikoptre helt siden Lynx-helikoptrene ble satt ut av tjeneste ved årsskiftet 2014/15.

Powered by Labrador CMS