Nyheter:

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen under fremleggelsen av Forsvarets årsrapport.

Forsvarets operative evne økte noe i 2020

Det kommer frem av Forsvarets årsrapport.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det skyldes innhenting av etterslep på vedlikehold, reservedeler og beredskapsbeholdninger, står det i rapporten som forsvarssjef Eirik Kristoffersen tirsdag overleverte til forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

«I tillegg er klartidene for enkelte operative avdelinger redusert, og Forsvarets evne til å samvirke med allierte har økt», står det.

Nytt materiell

Nytt av året var at overleveringen ikke ble gjort fysisk, men som en oppfordring til å lese rapporten som ligger åpent på Forsvarets nettsider.

Innfasing av F-35, økt landmilitær tilstedeværelse i Finnmark, mekanisering av Brigade Nord og nytt artilleri nevnes som faktorer. I tillegg har Heimevernet mottatt nye feltvogner og logistikkfartøyet KNM «Maud» har startet oppøving mot operativ bruk.

Kortere klartider

Ved årsskiftet gikk Forsvaret inn i en ny langtidsplanperiode. 2020-rapporten gir dermed noen pekepinner på måloppnåelse av den forrige langtidsplanen, som gjaldt for 2017-2020.

– Siden 2017 har Forsvaret forkortet klartidene for en rekke avdelinger, og det arbeidet fortsatte i 2020. Brigade Nord har redusert sin klartid med ca. to tredjedeler i perioden, det samme gjelder for fregatter og ubåter, skriver Kristoffersen i sine kommentarer til rapporten.

Powered by Labrador CMS