Nyheter

INNRYKK: Som ny soldat blir du grundig undersøkt av narkotikahunder under innrykket. Fra og med sommeren av er det militærpolitiet som skal jobbe med narkotika i Forsvaret.
INNRYKK: Som ny soldat blir du grundig undersøkt av narkotikahunder under innrykket. Fra og med sommeren av er det militærpolitiet som skal jobbe med narkotika i Forsvaret.

Forsvaret legger ned narkotikagruppe
– sjekket vandel ulovlig

Narkotikagruppen som er en del av militærpolitiet nedlegges fra og med sommeren av.

Publisert Sist oppdatert

Det opplyser forsvarssjefen til Dagens Næringsliv.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Fredag morgen kunne DN avsløre at Forsvarets narkotikagruppe sjekket vandel ulovlig. I mange år er kommende soldater blitt kontrollert ulovlig i politiets registre. Flere er tatt ut av tjeneste som følge av funnene.

– Uheldig

En stund før innrykk fikk politiet en liste over soldater innkalt til tjeneste, som ble søkt opp i politiets registre. På den måten ble det funnet informasjon som ikke dukker opp i alminnelig vandelskontroll.

– Praksisen med søk i politiets registre var uheldig. Slik skal det ikke være, sier forsvarssjef Eirik Kristoffersen.

Kontrollen ble gjennomført av faglige ledere i Forsvarets narkotikagruppe. Disse faglige lederne var ansatt i politiet, men jobbet i narkotikagruppen som en del av et samarbeid med Forsvaret.

Legges ned

Samarbeidet mellom politiet og Forsvaret ble avviklet i 2020, over 40 år etter oppstarten. Forsvaret mente det blant annet var en betydelig risiko for rolleblanding og ulovlige undersøkelser.

Narkotikagruppen ble imidlertid ikke nedlagt. Den ble i stedet en del av militærpolitiet, men fra og med sommeren 2023 nedlegges denne gruppen. Og dermed er det militærpolitiet som skal jobbe med forebygging og håndtering av narkotikaproblematikk og -lovbrudd.

– Vi skal selvfølgelig forholde oss til norsk lov, sier forsvarssjefen til DN.

Powered by Labrador CMS