Nyheter

INNRYKK: Som ny soldat blir du grundig undersøkt av narkotikahunder under innrykket. Fra og med sommeren av er det militærpolitiet som skal jobbe med narkotika i Forsvaret.

Forsvaret legger ned narkotikagruppe
– sjekket vandel ulovlig

Narkotikagruppen som er en del av militærpolitiet nedlegges fra og med sommeren av.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det opplyser forsvarssjefen til Dagens Næringsliv.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Fredag morgen kunne DN avsløre at Forsvarets narkotikagruppe sjekket vandel ulovlig. I mange år er kommende soldater blitt kontrollert ulovlig i politiets registre. Flere er tatt ut av tjeneste som følge av funnene.

– Uheldig

En stund før innrykk fikk politiet en liste over soldater innkalt til tjeneste, som ble søkt opp i politiets registre. På den måten ble det funnet informasjon som ikke dukker opp i alminnelig vandelskontroll.

– Praksisen med søk i politiets registre var uheldig. Slik skal det ikke være, sier forsvarssjef Eirik Kristoffersen.

Kontrollen ble gjennomført av faglige ledere i Forsvarets narkotikagruppe. Disse faglige lederne var ansatt i politiet, men jobbet i narkotikagruppen som en del av et samarbeid med Forsvaret.

Legges ned

Samarbeidet mellom politiet og Forsvaret ble avviklet i 2020, over 40 år etter oppstarten. Forsvaret mente det blant annet var en betydelig risiko for rolleblanding og ulovlige undersøkelser.

Narkotikagruppen ble imidlertid ikke nedlagt. Den ble i stedet en del av militærpolitiet, men fra og med sommeren 2023 nedlegges denne gruppen. Og dermed er det militærpolitiet som skal jobbe med forebygging og håndtering av narkotikaproblematikk og -lovbrudd.

– Vi skal selvfølgelig forholde oss til norsk lov, sier forsvarssjefen til DN.

Powered by Labrador CMS