Nyheter

GUMMIBÅTER: Norge skal blant annet donere gummibåter til Ukraina.

Norge skal trene ukrainske marinesoldater

BRUSSEL (Forsvarets forum): Norge donerer også gummibåter og utstyr til en verdi på rundt 60 millioner kroner til Ukraina.

Publisert Sist oppdatert

Denne våren starter norske soldater opptrening av ukrainske marinesoldater innen småbåtoperasjoner. Treningen er et første steg i det maritime koalisjonsarbeidet som Norge leder sammen med Storbritannia.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det annonserer forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) i Brussel torsdag morgen. 

– Vi skal trene opp ukrainske marinesoldater i Nederland, men også kjøpe og donere utstyr for å understøtte. Småbåtoperasjoner, kystsone og elvekrysninger er blant annet en del av den større satsinga til den maritime koalisjonen, så skal vi se på hvordan vi skal utvikle dette videre, sier Gram til Forsvarets forum i Brussel.

Treningen vil i første omgang vare om lag ett år, i samarbeid med allierte nasjoner, og starter opp i Nederland. I tillegg til trening vil Norge donere gummibåter og utstyr til en verdi på rundt 60 millioner kroner.

– Vi går sammen for å samkjøre støtten og tenke mer langsiktig for å utvikle ukrainsk forsvarsevne. Norge skal være medleder i den maritime koalisjonen med mål om å utvikle det ukrainske sjøforsvaret på kort og lengre sikt, sier Gram til Forsvarets forum.

Gram er i Brussel for å delta på forsvarsministermøtet i Nato, som finner sted torsdag. Luftvern og F-16-opptrening og donasjoner er de to andre satsningspunktene han peker på som Norge har tatt en større del i.

Generalsekretær Jens Stoltenberg snakket onsdag formiddag blant annet om viktigheten av alliansens ammunisjonsproduksjon og -kapasitet. Fortsatt økning i produksjonen av ammunisjon skal være tema videre på møtet, sa Stoltenberg.

– Vi har pekt på den maritime koalisjonen som det aller viktigste, og derfor tar vi en medlederrolle der. At Ukraina kan sikre korneksporten sin er utrolig viktig for deres økonomi og for verdens matforsyning, sier forsvarsminister Gram. 

Med dette skal Norge hjelpe Ukraina i arbeidet med å åpne handelsruter i Svartehavet. 

– Vi har mål om å styrke Ukrainas sjøforsvar og forbedre Ukrainas evne til å operere langs egen kyst. Norge har gjennomført opplæring av ukrainske soldater i småbåtoperasjoner tidligere og vil kunne bygge videre på denne støtten når de konkrete planene for videre utvikling er ferdige, sier forsvarsministeren.

Powered by Labrador CMS