Debatt:

Vernepliktige er samfunnets øyne inn i Forsvaret, skriver Anette Hyldmo som mener Forsvaret må bli flinkere til å gi meningsfulle oppgaver under førstegangstjenesten.

Meniges mening: – Jeg gledet meg til dagen var over

Å gi soldatene en verdifull og meningsfylt tjeneste er en vinn-vinn-situasjon for både Forsvaret og soldaten selv, skriver Anette Hyldmo.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Vernepliktige gir ett år av livet sitt til å tjene landet. De aller fleste opplever førstegangstjenesten som innholdsrik, annerledes og spennende. Dessverre er det likevel mange som sitter igjen med en følelse av at dette året helst skulle blitt brukt til noe annet.

Som soldat kan du ende opp med en tjeneste som oppleves lite meningsfull. Jeg har selv kjent på hvordan dette er. Da korona traff Norge påvirket dette arbeidet mitt, slik det gjorde for mange andre.

Arbeidsdagen min mistet mening og jeg følte meg ikke lengre som en ressurs.

Har du lyst til å delta i debatten?

Da har du noen enkle retningslinjer du må følge:

  • Debattinnlegget bør være mellom 250-1000 ord
  • Det er forskjell på meninger og fakta: Påstander som hevdes å være sanne bør underbygges (bidra gjerne med lenker og tilleggsinformasjon)
  • Hold en saklig tone
  • Send bidraget til debatt@fofo.no eller ofo@fofo.no.

Smittetiltakene gjorde det umulig å gjennomføre arbeidsoppgavene mine. Arbeidsdagen min mistet mening og jeg følte meg ikke lengre som en ressurs. I lang tid hadde jeg gledet meg til å stå opp og gå på jobb, men nå gledet jeg meg til dagen var over. Når det var kjipt på jobb, var det også kjipt hjemme. Etter denne opplevelsen ble jeg ekstra oppmerksom på hvordan dette oppleves for andre.

Verken glede eller læring

Noen vernepliktige går til tjeneste hver dag, og får meningsløse og kjedelige oppgaver ingen andre vil ha. Rett og slett «drittoppgaver». Andre bruker store deler av dagen sin på å sitte stille. En tjenestehverdag som ikke er givende gir verken glede eller lærdom. Følelsen av måloppnåelse og utvikling står sterkt for å kunne prestere i sin stilling, og er viktig uavhengig av grad. Det påvirker motivasjon, trivsel og soldatens selvbilde. Vi ønsker at ungdom skal dra nytte av et år i tjeneste, og kunne bruke tilegnet kunnskap videre i livet.

Vernepliktige er samfunnets øyne inn i Forsvaret.

Hvert år tar Forsvaret inn rundt 8000 unike vernepliktige med forskjellige ferdigheter, og disse burde vi dra nytte av. Forsvarets yteevne og kapasitet er et resultat av arbeidet soldatene utfører, og vi er avhengige av at førstegangstjenesten fungerer godt. Vi mister mye av vårt potensiale på folk som mistrives, og for å løfte det norske Forsvaret må vi bli flinkere til å spille hverandre gode.

Møtet med Forsvaret

Vernepliktige er samfunnets øyne inn i Forsvaret. Førstegangstjenesten er som regel det første møtet 20 åringene har med det militæret, og det setter standarden for hvilke tanker og følelser de har rundt organisasjonen.

Å gi soldatene en verdifull og meningsfylt tjeneste er en vinn-vinn-situasjon for både Forsvaret og soldaten selv.

La oss gi noe verdig tilbake til dem som gir kampkraft til oss.

Visste du at Forsvarets forum sender ut nyhetsbrev med de viktigste forsvarsnyhetene hver morgen? Du kan melde deg på her.

Powered by Labrador CMS