Nyheter

KREFTRISIKO: En studie som har sett på 900 000 amerikanske militære piloter og annet flymannskap, viser at yrkesgruppen har høyere forekomst av forskjellige typer kreft. Avbildet er et amerikansk B-1B Lancer bombefly på Ørland.

Høyere forekomst av kreft blant militære piloter, ifølge ny studie

En studie gjennomført av Pentagon viser at militære luft- og bakkemannskaper har høyere forekomst av kreft enn befolkningen for øvrig. Særlig er forekomsten av hudkreft høyere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

En fersk studie fra Pentagon viser urovekkende kreftfunn blant amerikanske fly- og bakkemannskaper. Det skriver Navy Times.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Studien har sett på nesten 900.000 piloter, annen flybesetning og bakkemannskaper som har jobbet på militære fly mellom 1992 og 2017. Tallene er justert etter alder, kjønn og etnisk bakgrunn.

Funn viser at flybesetningsmedlemmer, piloter og andre, hadde 87 prosent høyere forekomst av melanom og 39 prosent høyere forekomst av kreft i skjoldbruskkjertelen, sammenlignet med den amerikanske befolkningen for øvrig.

Melanom er også kjent som føflekkreft, og er ifølge Kreftforeningen den mest alvorlige formen for hudkreft.

Les også: Nye bartebestemmelser for amerikanske piloter.

Lavere dødelighet

I tillegg hadde mannlige besetningsmedlemmer 16 prosent høyere forekomst av prostatakreft, mens kvinnene hadde 16 prosent høyere forekomst av brystkreft.

Totalt hadde piloter og andre som jobber i flyet 24 prosent høyere forekomst av kreft.

Bakkemannskaper hadde 19 prosent høyere forekomst av kreft i hjernen og nervesystemet, og totalt en høyere kreftforekomst på tre prosent.

Samtidig viser funnene at militære mannskaper har lavere forekomst av lunge-, tarm- og blærekreft, samt lavere risiko for å dø av kreft sammenlignet med den amerikanske befolkningen.

Funn indikerer videre at militære flybesetninger og bakkemannskap har lavere dødelighet som følge av kreft sammenlignet med den amerikanske befolkningen.

Les også: Ny tisseteknologi skal hjelpe amerikanske piloter.

Vil se videre på årsakssammenhenger

Studien har ikke sett på årsakene til hvorfor kreftforekomsten er høyere. Pentagon skriver at funnene ikke betyr at tjenesten forårsaker kreft, da det finnes mange potensielle årsaksfaktorer.

Nå går studien inn i en ny fase, hvor forskerne vil forsøke å identifisere kreftfremkallende stoffer eller farlige materialer involvert i militære flyoperasjoner. De skal også se etter miljøer med økt mengde stråling, og spesielle flytyper eller oppdrag som kan ha økt risikoen for kreft.

Powered by Labrador CMS