Nyheter

JAVELIN: Ukrainske soldater med et amerikansk Javelin-missil under trening i januar. Mange nordmenn sier at de vil reise til Ukraina for å kjempe mot den russiske invasjonen.

Russland: Utenlandske leiesoldater vil bli straffet

Utlendinger som kjemper for Ukraina får ikke status som krigsfanger, sier forsvarsdepartementet i Russland. Tøv og tull, svarer ekspert i folkeretten.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Ingen av leiesoldatene Vesten sender til Ukraina for å slåss for det nasjonalistiske regimet i Kyiv kan regnes som kombattanter i tråd med folkeretten, eller få status som krigsfanger, sier talsperson for det russiske forsvarsdepartementet Igor Konasjenkov i en uttalelse til nyhetsbyrået Tass.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Ifølge Konasjenkov har leiesoldater utført sabotasje i Ukraina med våpen donert fra vestlige land. Utenlandske leiesoldater skal også ha angrepet russiske forsyningslinjer og fly, ifølge talspersonen.

Les også: – Det russiske imperiet vil bli knust

Han advarte om at alle utenlandske leiesoldater som blir pågrepet i Ukraina vil bli straffeforfulgt.

– I beste fall kan de straffeforfølges som kriminelle. Vi advarer alle utenlandske borger som har planer om å slåss for Kyiv-regimet om å tenke seg om et dusin ganger før de reiser, sier Konasjenkov.

– Tøv og tull

– Dette er tøv og tull, sier advokat og ekspert på folkerett Mads Harlem.

Han mener at det er helt lov i henhold til folkeretten å kjempe for et annet land, og at nordmenn som melder seg frivillig til det ukrainske forsvaret ikke er leiesoldater.

– Definisjonen av leiesoldater er veldig snever, sier Harlem.

Les også: Ukraina ber russere identifisere krigsfanger

I Geneve-konvensjonen presiseres en rekke kriterier for at en person skal defineres som leiesoldat. Et av kriteriene er at man «hovedsakelig er motivert til å delta i fiendtlighetene ut fra egen vinnings hensikt» og får vesentlig bedre betalt enn hva som er vanlig for tilsvarende soldater i landet man kjemper for.

Immunitet

Nordmenn som vil kjempe for Ukraina, vil dermed ikke falle inn under Geneve-konvensjonens definisjon, med mindre de drives av profitt.

Les også: Tidligere russisk utenriksminister ber soldater slutte å følge ordre

– Mitt inntrykk er at dette ikke er personer som reiser for egen vinning. De vil ha krav på beskyttelse som krigsfanger og har dermed krav immunitet for lovlige krigshandlinger, sier Harlem.

Powered by Labrador CMS