Nyheter

FN-GRANSKER: Arkivbilde fra 2009 av den svenske FN-granskeren Zaida Catalán som nylig ble funnet død i en massegrav i den kongolesiske Kasai-provinsen.

51 dømt til døden i Kongo etter drap på svensk FN-ansatt

En domstol i Kongo har dømt 51 personer til døden i forbindelse med drapet på den svenske FN-eksperten Zaida Catalán (36) og to kolleger i 2017.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Til sammen 54 personer sto tiltalt i masserettssaken som har pågått i flere år i en militærdomstol i Kongo. Flere av de 51 som ble dømt til døden, sto tiltalt in absentia.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Dødsdommer blir jevnlig kunngjort i drapssaker i Kongo, men ofte blir straffene omgjort til livsvarig fengsel.

En oberst ble dømt til ti års fengsel og straffarbeid for tjenesteforsømmelse, mens en journalist og en politisjef ble frikjent.

Les også: «Extended Reality» skal gjøre norske offiserer rustet for krig

Den svenske FN-eksperten Zaida Catalán var på oppdrag i Kasaï-provinsen i Kongo sammen med sin amerikanske kollega Michael Sharp og den lokale medhjelperen Betu Shintela da de ble bortført og drept i mars 2017.

Militsgruppa Kamuina Nsapu antas å ha stått bak bortføringen og drapene.

Den voldelige uroen i Kasaï-provinsen brøt ut i 2016 etter at en lokal stammeleder ble drept av kongolesiske sikkerhetsstyrker. Om lag 3.400 mennesker ble drept og titusener sendt på flukt før konflikten ebbet ut i midten av 2017, få måneder etter drapene på de tre FN-medarbeiderne.

Les også: Flyttet skarp torpedo i Narvik

Powered by Labrador CMS