Nyheter

ERFARINGSUTVEKSLING: Oberst Kåre Emil Brændeland fikk dele sine personlige operasjonelle erfaringer med statsminister Jonas Gahr Støre før sistnevnte skal lede møter i FN Sikkerhetsråd.

Støre møtte militærrådgiver i forkant av møtet i Sikkerhetsrådet

Tirsdag skal statsminister Jonas Gahr Støre lede et møte i sikkerhetsrådet. Søndag møtte han forsvarsattaché Kåre Emil Brændeland i New York.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne uken skal statsminister Jonas Gahr Støre lede møter i FNs Sikkerhetsråd. Søndag møtte han militærrådgiveren ved den norske FN-delegasjonen, Oberst Kåre Emil Brændeland.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Til Forsvarets forum skriver Brændeland at han pratet med statsministeren i 20 minutter, hvor han fikk dele sine erfaringer fra internasjonale operasjoner og tydeliggjøre viktigheten av Sikkerhetsrådets møte tirsdag, som har følgende tema «Krigføring i byer: beskyttelse av sivile i en urban setting».

FNs generalsekretær António Guterres, president i Den internasjonale Røde Kors-komiteen Peter Maures og en representant for det sivile samfunn, er invitert til å tale til Sikkerhetsrådet under møtet.

Sikkerhetsrådet skal debattere moderne krigføring og dens konsekvenser for den sivile lokalbefolkningen.

– Væpnede konflikter blir i stigende grad utkjempet i urbane områder, noe som har ødeleggende og uakseptable humanitære konsekvenser, står det i møteplanen.

– Krigføring i byer er ikke et nytt fenomen, men det har vært en gjenoppblomstring av slik krigføring de siste tiårene, noe som berører anslagsvis 50 millioner sivile rund om i verden.

Brændeland har førstehånds kjennskap til slik krigføring. I 1994 ledet han, som da var en 21 år gammel fenrik, evakueringen av sykehuset i den bosniske byen Goražde. Mer enn 300 personer ble reddet ut fra sykehuset, som var beskutt med stridsvogner og bombekastere. Brændeland ble i 2014 tildelt utmerkelsen Krigskors med sverd for sin innsats.

Powered by Labrador CMS