Nyheter

BOMBET: Flere boligblokker ble bombet. FNs høykommissær for menneskerettigheter etterlyser bevis for at disse ble benyttet til militære formål.

FN: Israel kan ha begått krigsforbrytelser under Gaza-angrep

Israel kan ha begått krigsforbrytelser under fly- og artilleriangrepene mot Gazastripen, sier FNs høykommissær for menneskerettigheter, Michelle Bachelet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere boligblokker ble bombet i grus og Bachelet etterlyser beviser for at disse ble benyttet til militære formål.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Dersom angrepene viser seg å ha vært vilkårlige og på uforholdsmessig vis rammet sivile og sivile objekter, så kan det være snakk om krigsforbrytelser, sa Bachelet i FNs menneskerettsråd torsdag.

– Til tross for at Israel påstår at det i mange av disse bygningene var væpnede grupper, eller at de ble benyttet til militære formål, har vi ikke sett beviser for dette, la hun til.

Les også: Forsvaret skal forske på «Helge Ingstad»-mannskap

Krever gransking

FNs menneskerettsråd diskuterte torsdag behovet for en større internasjonal gransking av den elleve dager lange krigen mellom Israel, Hamas og andre væpnede grupper på Gazastripen, men også av «systematiske» overgrep som finner sted i de palestinske områdene og Israel og de «grunnleggende årsakene».

De 47 landene som for tiden er representert i rådet, skal ta stilling til et resolusjonsutkast fra Organisasjonen for islamsk samarbeid (OIC).

Resolusjonen tar til orde for opprettelse av granskingskommisjon, som ikke bare skal etterforske de siste krigshandlingene, men også de underliggende årsakene til konflikten mellom Israel og palestinerne.

Mens mandatet til tidligere granskingskommisjoner har måttet fornyes hvert år, foreslår OIC at mandatet for denne kommisjonen skal gjelde på ubestemt tid. En slik kommisjon er aldri tidligere opprettet av FNs menneskerettsråd.

Les også: Søreide med krass kritikk av Hviterussland

Mange ofre

Palestinas utenriksminister Riyad al-Maliki og Israels ambassadør til FN i Genève, Meirav Eilon Shahar, skal begge holde innlegg under torsdagens møte i rådet.

Eilon Shahar gikk onsdag hardt ut mot resolusjonsutkastet og hevdet at det utelukkende er et forsøk på å renvaske forbrytelser begått av Hamas.

Hun sa videre at rådets medlemsstater «har et moralsk ansvar for å ta avstand fra resolusjonen» fra OIC.

253 palestinere ble drept i israelske fly- og artilleriangrep i løpet av den elleve dager lange krigen tidligere i måneden, 66 av dem barn. Over 1.900 ble såret.

På israelsk side ble tolv mennesker drept, blant dem to barn, i rakettangrep fra Gazastripen. 357 ble såret.

Powered by Labrador CMS