Nyheter

FREDSØNSKE: USAs førstedame Jill Biden og Volodymr Zelenskyjs kone Olena snakker sammen ved avslutningen av Bidens besøk på en skole i Uzjhorod i Vest-Ukraina i mai.

USA med økt fokus på kvinner, fred og sikkerhet

18. juli lanserte Det hvite hus 2022 U.S. Women, Peace, and Security (WPS) Congressional Report. Dette er den andre evalueringsrapporten om arbeidet for strategimålene som ble satt i 2019 om amerikanske myndigheters arbeid for kvinner, fred og sikkerhet.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Fire departementer er involvert og det amerikanske forsvarsdepartementet har en nøkkelrolle i å implementere strategien, ifølge pressemeldingen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

USAs strategi for kvinner, fred og sikkerhet fokuserer på å øke effektiviteten i utenrikspolitikken og styrke innsatsen bredt ved å aktivt integrere kvinners behov og perspektiver.

Les også: Norge leder sikkerhetsrådet: Søkelys på urban krigføring og kvinner i fredsprosesser

Gjennom siste år viser det amerikanske forsvarsdepartementet til å ha brukt 5,5 millioner dollar for å etablere retningslinjer og planer for å implementere strategien. De har rekruttert og trent kvalifisert personell og integrert strategien i relevante treningsmanualer og i den profesjonelle militære utdanningen i hæren sin. Forsvarsdepartementet i USA øremerket også 3 millioner dollar fra sitt internasjonale program for sikkerhetssamarbeid, for å gjennomføre samarbeid som inkluderer genderanalyse og fremmer kvinners deltakelse i forsvarsinstitusjoner og nasjonale sikkerhetsstyrker.

Ifølge amerikanske myndigheter, ble USA i 2017 det første landet i verden med en omfattende lov om kvinner, fred og sikkerhet (Women, Peace and Security Act).

USAs regjering offentliggjorde strategi for arbeidet i 2019 (U.S. Strategy on Women, Peace, and Security) og det amerikanske utenriksdepartementets implementeringsplan i 2020. Ifølge det amerikanske utenriksdepartementet har USA økt prioriteringen av å beskytte og støtte kvinner, for å forebygge konflikt, fremme fred og bekjempe voldelig ekstremisme.

Powered by Labrador CMS