Nyheter

FORMANNSKAP: I januar skal Norge lede FNs sikkerhetsråd. Her var FN-ambassadør Mona Juul i Sikkerhetsrådets møterom i FN-bygningen i New York i 2019.

Norge leder FNs sikkerhetsråd i januar

Denne måneden har Norge formannskapet i Sikkerhetsrådet. FN-ambassadør Mona Juul skal tirsdag fortelle om målene for perioden.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Norge overtok formannskapet ved årsskiftet, og Juul holder en pressekonferanse klokken 13 lokal tid. Hun skal fortelle om Sikkerhetsrådets arbeidsprogram for januar.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Perioden med norsk formannskap skal brukes til å fronte utenrikspolitikk basert på norske interesser og verdier. Det opplyser Regjeringen på sine nettsider.

– En rekke komplekse land-situasjoner vil bli diskutert i Sikkerhetsrådet i januar. Blant disse er Syria, Afghanistan og Libya, sa utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) i en uttalelse før jul.

Både hun og statsminister Jonas Gahr Støre skal lede noen av møtene i rådet i løpet av måneden. Støre skal lede en åpen debatt om beskyttelse av sivile i tett befolkede områder med væpnet konflikt.

En debatt om kvinner, fred og sikkerhet vil bli ledet av Huitfeldt.

Tidligere har Norge også tatt til orde for at sammenhengen mellom klimaendringer og konflikt må diskuteres i rådet. Men Huitfeldt sa i november at det var uenighet i Sikkerhetsrådet om dette temaet.

I desember la Russland ned veto mot en resolusjon som formelt knyttet klimaendringene til globale sikkerhetsutfordringer.

Powered by Labrador CMS